Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

06-03-2006
Eén Sociale Dienst voor de Kempengemeenten

De gemeenteraden van Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden hebben unaniem ingestemd met de vorming van een Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) de Kempen. In februari hebben de raden van de respectievelijke gemeenten besloten een krediet beschikbaar te stellen voor de kosten van invoering van de ISD.

De vijf gemeenten kunnen nu aan de slag met de verdere voorbereiding van de ISD en het is de bedoeling dat deze op 1 januari 2007 operationeel is.

Eerder al hadden de colleges van burgemeester en wethouders het principe-besluit genomen tot vorming van een ISD. Omdat dit een zeer ingrijpend besluit is, zijn de gemeenteraden in de gelegenheid gesteld 'wensen en bedenkingen' kenbaar te maken. Dat alle raden het voorstel van de colleges ongewijzigd hebben vastgesteld, geeft duidelijk aan dat de wens tot samenwerking breed wordt gedragen.

De ISD de Kempen wordt gehuisvest in het gebouw van Kempenplus aan de Raambrug te Bladel.
Het gaat hier met name om de back-office, voor de cliënten blijven er loketten in de vijf gemeentehuizen en in het Werkplein de Kempen te Bladel.

Inmiddels is gestart met de werving van een kwartiermaker. Deze zal een belangrijke rol spelen bij de voorbereiding van de ISD. Als bijdrage in de voorbereidingskosten heeft het Ministerie van Sociale Zaken 125.000,00 ter beschikking gesteld.

Doel van de samenwerking
Voor de individuele gemeenten wordt het steeds moeilijker om adequaat te reageren op veranderingen in de wet- en regelgeving. Uit onderzoeken is gebleken dat door het bundelen van de krachten van de vijf gemeenten de kwaliteit van de dienstverlening kan worden versterkt en cliënten dus nog beter worden geholpen. Ook is dan de continuïteit in de dienstverlening beter gewaarborgd en kan er efficiënter worden gewerkt. De vorming van de ISD is voorbereid in een stuurgroep (wethouders sociale zaken), projectgroep (hoofden sociale zaken) en een aantal werkgroepen.