Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

WOB-verzoeken

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : VD. 2006/182
datum : 06-03-2006
onderwerp : EU-markttoelating ggo's
bijlagen :

Geachte Voorzitter,

Bij brief van 1 november 2005 heb ik antwoord gegeven op schriftelijke vragen van enkele fracties naar aanleiding van de geannoteerde agenda van de Landbouw- en Visserijraad van 24 en 25 oktober 2005 (Kamerstuk II, 21 501-32, nr. 143). In deze brief heb ik aangegeven in welke gevallen het kabinet de Kamer informeert over nieuwe procedures voor toelating van genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) op de markt van de Europese Unie, en aangegeven dat het kabinet zich beraadt over de vraag hoe de Kamer in overige gevallen geïnformeerd kan worden. In deze brief informeer ik u mede namens de staatssecretarissen van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de uitkomst van dit beraad. Deze uitkomst bevestigt op hoofdlijnen de afspraken uit de brief van 1 november 2005.

In de brief van 1 november 2005 heb ik het beleid van het kabinet over markttoelatingen van ggo's toegelicht. In de Europese Verordening
1829/2003/EG inzake de markttoelatingen van ggo-levensmiddelen en diervoeders en Richtlijn 2001/18 is de procedure vastgelegd voor markttoelating van ggo's. De European Food Safety Authority (EFSA) speelt in deze procedure een centrale rol bij de wetenschappelijke beoordeling van de milieu- en voedselveiligheid van ggo's. Nederland is in principe voor toelating van een ggo als na een zorgvuldige beoordeling door de EFSA vast is komen te staan dat er geen onaanvaardbare risico's zijn voor mens, dier en milieu. De adviezen van de EFSA zijn openbaar en staan op de website van de EFSA (http://www.efsa.eu.int). De EFSA plaatst op deze website ook haar reactie op bezwaren die lidstaten hebben geuit naar aanleiding van adviezen van de EFSA over veiligheidsbeoordeling van ggo's.

Via de fiches voor de Beoordeling van Nieuwe Commissievoorstellen (BNC-fiches) wordt de Kamer geïnformeerd over het Nederlandse standpunt over nieuw EU-beleid. Mede gelet op het heldere Nederlandse standpunt ten aanzien van markttoelatingen van ggo's en het beleidsuitvoerend en openbare karakter van de beoordeling van aanvragen voor markttoelatingen, ziet het kabinet geen zwaarwegende reden om de wijze waarop de Kamer wordt geïnformeerd over nieuwe markttoelatingen te wijzigen.

Zoals reeds toegelicht in mijn brief van 1 november 2005 betekent dit dat het kabinet de Kamer in alle gevallen informeert over nieuwe marktaanvragen via de geannoteerde agenda van de Landbouw- en Visserijraad of de Milieuraad. Conform het verzoek uit de Kamer zal daarin ook een indicatie van de stemverhoudingen binnen de EU worden opgenomen. Het kabinet zal alleen in die gevallen een fiche opstellen als blijkt dat voor specifieke aspecten van het dossier een politieke afweging nodig is. Daarnaast zal de staatssecretaris van VROM, zoals is toegezegd in het algemeen overleg van 26 januari 2005, fiches opstellen voor marktaanvragen onder Richtlijn 2001/18 (milieutoelating levensvatbare ggo's) waarbij Nederland de behandelende lidstaat is.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman