Gemeente Zoetermeer

Honderden hulpvragen bij regionaal Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld

In 2005 heeft het Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) in Den Haag ruim 500 hulp- en adviesvragen gekregen. Van alle gesprekken ging het 364 keer om een specifieke geweldssituatie en kwamen er ongeveer 150 algemene adviesvragen. Bij 70% van de geweldssituaties waarover werd gebeld, ging het om partnergeweld. In 56% van de gevallen waren er kinderen aanwezig in het gezin. Dit blijkt uit het eerste jaarverslag van het ASHG van de gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Wassenaar en Zoetermeer.

Er werd in 2005 vooral gebeld door hulpverleners en slachtoffers die met een geweldssituatie te maken hadden. Bij 55 geweldssituaties waarover werd gebeld was directe interventie nodig. Hierbij werkt het ASHG nauw samen met de politie en de vrouwenopvang. Verder blijkt dat ongeveer evenveel wordt gebeld door autochtone en allochtone inwoners van de betrokken gemeenten. De meeste cliënten werden indien nodig doorverwezen naar het Algemeen Maatschappelijk Werk, de Vrouwenopvang (Bureau Rashida) en de casemanager ouderenmishandeling. Naast de ruim 500 hulp- en adviesvragen zijn er ruim 300 vervolg- en terugbelcontacten geweest. De bereikbaarheid van het telefoonnummer 0900-0443322 was goed in 2005. Enkele oproepen werden echter niet direct beantwoord. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor 2006.

Het afgelopen jaar is twee keer een voorlichtingscampagne gevoerd met de slogan `Huiselijk geweld is niet normaal!'. Het aantal telefoontjes voor het ASHG steeg daarna. De komende jaren wordt actief ingezet op voorlichting en deskundigheidsbevordering. Vanaf half maart hangen posters in alle HTM-trams, voorlichters in eigen taal bieden vanaf april cursussen huiselijk geweld aan en alle relevante organisaties in de vijf gemeenten ontvingen eerder al een pakket met voorlichtingsmateriaal. Huisartsen, verloskundigen en fysiotherapeuten krijgen in 2006 een speciale training aangeboden.

Uit recente cijfers van de politie Haaglanden blijkt dat 30% van alle aangegeven geweldsdelicten onder de noemer huiselijk geweld valt. De vijf gemeenten zetten stevig in op de aanpak van huiselijk geweld. Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld is in 2004 gestart in Den Haag. In mei 2005 sloten de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Wassenaar en Zoetermeer zich ook aan. Wethouder Eli de Vries is tevreden over de eerste resultaten: "Je ziet dat meer en meer mensen het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld weten te vinden. Een taboe wordt doorbroken.