Gemeente Hengelo

Convenant 'Vangnet zorg' getekend

Op donderdag 2 maart heeft wethouder Otten namens de gemeente het convenant voor het Vangnet Zorg ondertekend. Dit samen met:
* de GGD;

* Carint;

* TACTUS;

* Mediant;

* HBS Ons Belang;

* St. Joseph Wonen.

Vangnet Zorg is een project dat voor de duur van 2 jaar door de gemeente is opgezet. Het is bedoeld voor volwassen Hengeloërs die ernstige psychische problemen hebben maar hiervoor geen hulp krijgen. Omdat ze de weg naar die hulp niet kunnen vinden of omdat ze weigeren hulp te accepteren.

Woningcorporaties, huisartsen, politie, maar ook collegas van de gemeente die vanuit de taken van de gemeente (bijv. vanuit Sociale Zaken of vanuit Bouw- en Woningtoezicht of milieu-inspectie) in contact komen met mensen uit de doelgroep behoren kunnen deze mensen aanmelden bij de GGD. Na aanmelding worden de mensen thuis of op straat opgezocht en wordt geprobeerd hen in contact te brengen met een instantie die hen verder kan helpen.

Een klein team van hulpverleners van TACTUS, Mediant, het Algemeen Maatschappelijk Werk en de GGD gaat aan de slag om in de projectperiode van 2 jaar 100 Hengeloërs met deze problematiek op te sporen en te helpen.

De doelgroep

De doelgroep waar het om het gaat valt soms op door onaangepast gedrag. Ze veroorzaken bijvoorbeeld geluidsoverlast, vervuilen zichzelf of hun woning of dwalen doelloos rond op straat. Er kan sprake zijn van verslavingsproblematiek of een psychiatrische stoornis. Soms ook vallen ze juist niet op, maar kwijnen weg door gebrek aan sociale contacten en eenzaamheid en komen nauwelijks nog buiten. Het kan gaan om jongvolwassenen, maar ook om ouderen. Gemeenschappelijk kenmerk is dat ze hulp afwijzen of niet kunnen vinden. Ook eigen familie komt er vaak niet (meer) binnen. In jargon worden deze mensen zorgwekkende zorgmijders genoemd.

Landelijk onderzoek heeft uitgewezen dat elke grotere stad deze groep mensen binnen haar gemeentegrenzen heeft. Schattingen wijzen uit dat in Nederland jaarlijks 24.000 mensen die dringend psychische hulp nodig hebben daarvan verstoken blijven. In Hengelo wordt de omvang geschat op jaarlijks 150 mensen. De gemeenten Enschede en Almelo kennen ook een Vangnet Zorg, waarmee al goede ervaringen zijn opgedaan.

GGD regio Twente

De GGD heeft de dagelijkse leiding over het project en leidt ook het team van hulpverleners dat de aangemelde mensen op gaat zoeken. De GGD komt nu jaarlijks ca. 12 keer in actie bij sterk vervuilde huishoudens in Hengelo. Woningen die compleet schoongemaakt en ontsmet moeten worden zijn daarbij geen uitzondering. Door het project Vangnet Zorg verwacht de gemeente dat dergelijke voorbeelden eerder bekend worden en er eerder hulp geboden kan worden.

Het verloop van het project wordt met evaluaties gevolgd en na afloop moet blijken of de deelnemende instellingen zoveel ervaring met de doelgroep hebben opgedaan, dat zij hen zelf kunnen opsporen en opzoeken in de eigen woonomgeving.

Voor meer informatie en aanmeldingen:
GGD regio Twente, tel. 053-4876705 (Annet Kaspers) of 053-4876876 (Atie Meijvogel).