Ingezonden persbericht


Den Haag, 6 maart 2006

Vragen van de leden Timmer, Koenders (beiden PvdA) en Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over

de tijdelijke opheffing van het inreisverbod voor HIV-geïnfecteerden in de Verenigde Staten


1. Herinnert u zich de Kamervragen nr. 235 d.d. 26 september 2002 over de problemen van HIV+-patiënten bij reizen naar de VS nog?


2. Wat vindt u van het feit dat HIV-geïnfecteerden een eenmalige ontheffing van het inreisverbod kunnen krijgen voor de Gay Games in juli 2006 in de Verenigde Staten, maar dat het algemene inreisverbod voor HIV-geïnfecteerden in de Verenigde Staten onverkort van kracht blijft?


3. Wat is u mening over het feit dat er dan wel een tijdelijke ontheffing van het inreisverbod is, maar dat de gegevens van de aanvrager genoteerd blijven bij de Immigratiedienst?


4. Bent u het eens met het feit dat het (om bovengenoemde reden) vrijwel onmogelijk is dat (buitenlandse) belangenorganisaties de UNGASS aanstaande juni in de VS bijwonen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, vindt u dit logisch en redelijk?


5. In hoeverre verdraagt een inreisverbod voor HIV-geïnfecteerden zich met verdragen op mensenrechtengebied, het internationaal recht op vrij verkeer, het standpunt van de United Nations High Commisioner of Refugees en UNAIDS?


6. Bent u van zins om, hoewel het positief is dat er ontheffing is van het inreisverbod voor HIV-geïnfecteerden in de Verenigde Staten vanwege de Gay Games, wederom bij uw Amerikaanse collega te pleiten voor een algemene opheffing van het inreisverbod, onder meer bij de UNGASS in juni en de multilaterale en/of Europese fora? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe en op welke termijn?

Persbericht Aids Fonds en HIV Vereniging Nederland 16 februari 2006.