Provincie Gelderland

Maatregelen voor betere bereikbare stedendriehoek

Om op korte termijn de doorstroming en de bereikbaarheid van de Stedendriehoek (Apeldoorn, Zutphen, Deventer) te kunnen verbeteren is de provincie Gelderland het project Beter Bereikbaar Stedendriehoek gestart. Daarin werken de provincie Gelderland, provincie Overijssel, de regiogemeenten en Rijkswaterstaat samen. Zij hebben een inventarisatie gemaakt van knelpunten die relatief snel zijn op te lossen. Maatregelen voor verbetering richten zich op het auto- , fiets- en busverkeer.

Om een goed inzicht in de problematiek te krijgen is de afgelopen maanden een verkeerskundige analyse gemaakt. Daarnaast is er een enquête onder verkeersdeelnemers gehouden en met het regionale bedrijfsleven overlegd. Inmiddels ligt er een technisch rapport op tafel met daarin vijftig knelpunten, waarvan de helft voor 2010 kan worden opgelost.

Financiering knelpunten
Om deze knelpunten aan te kunnen pakken ontvangen de samenwerkende overheden in Beter Bereikbaar Stedendriehoek een bijdrage van vijf miljoen euro van het rijk. Als tegenprestatie verwacht het rijk dat de regio ook zelf vijf miljoen euro bijdraagt. De betrokken bestuurders hebben op 6 maart reeds een voorlopig besluit over de financiering genomen. Afhankelijk van een definitief besluit en de financiële dekking vanuit de partnergemeenten en de provincies kunnen de knelpunten in de regio worden aangepakt.

Maatregelen
De grootste knelpunten in het gebied bevinden zich rond de grote drie steden Apeldoorn, Zutphen en Deventer. De meeste investeringen in bereikbaarheid zullen daar plaats vinden. Het betreft onder andere de volgende maatregelen:
- Verbetering van de ontsluiting op de N345 ter hoogte van Ecofactorij (Apeldoorn)
- Verbetering van de wegenstructuur in Apeldoorn Zuid (omgeving van de Kayersdijk/A1, Laan van Malkenschoten in relatie tot de ontsluiting van het toekomstig bedrijventerrein Beekbergen)
- Verbetering kruispunt Deventerweg in relatie tot de aansluiting op de A1 (Deventer)


- Optimaliseren Kruispunt Deventerweg-Visbystraat (Deventer)
- Fietstunnel Henri Dunantlaan-N.Bolkesteinlaan (Deventer)
- Fietsbrug kruispunt N348-N.Bolkesteinlaan (Deventer)
- Optimaliseren verkeerslichtenregelingen Den Elterweg (Zutphen)
- Verbeteren verkeersafwikkeling Rotonde N345/N348 (Brummen)