Gemeente Berkelland


Energieonderzoek bij agrarische bedrijven in Berkelland

Een consortium bestaande uit DLV Plant, DLV Bouw, Milieu & Techniek en KEMA Windenergie gaat in 2006 voor in totaal 214 bedrijven de mogelijkheden voor duurzame energie in kaart brengen. Voor het project is subsidie toegekend door SenterNovem. Aan het project Duurzame Energiescans (DE-scans) voor agrarische bedrijven werken nu 11 instanties mee, waaronder de gemeente Berkelland.

De andere deelnemende gemeenten zijn: Aalten, Bernheze, Buren, Haarlemmermeer, Hellendoorn, Pijnacker-Nootdorp en Putten.

Daarnaast werken mee: Boerenbond Nederpeel, Vereniging Innovatief Platteland Venray e.o., Vereniging Voor Bedrijfsvoorlichting in de melkveehouderij in Flevoland in samenwerking met de Agro Milieu Cooperatie voor Boer en Bodem (AMCBB) en de Stichting ter Bevordering van de Agrarische Bedrijfs- en Gebiedsontwikkeling (SBABG)

Deze 11 instanties spelen een cruciale rol in het project. Zij zullen een deel van het project coördineren en zijn betrokken bij de uitvoering.

Uitvoering
Het project bestaat uit een individuele scan per bedrijf, een excursie per regio en een symposium per regio. Voor de gemeente Berkelland gaat het om 15 agrarische bedrijven. Tijdens de scan komen onder andere de volgende opties aan de orde:

* Zonne-energie

* Warmtepompen en energieopslag

* Bio-energie

* Windenergie

* Energiegewassen

* Bio-brandstoffen

Inmiddels is begonnen met de voorbereiding van de scans. De eerste bedrijven worden in februari bezocht. Daarnaast is een aantal deelnemers reeds op excursie geweest.

Voorbeelden van excursie-objecten zijn:

* Een co-vergister bij een pluimveehouder
* Een warmtepomp bij een varkenshouderij

* Een biomassaketel bij een kalverhouderij
* Een productieunit voor biobrandstoffen bij een akkerbouwer

DLV heeft in 2004 in de gemeenten Ede, Emmen, Dinkelland, Tubbergen en Winterswijk ook bedrijven onderzocht op de mogelijkheden voor duurzame energie. Er is toen op meer dan 80% van de bedrijven een rendabele mogelijkheid voor duurzame energie gevonden. Een aantal van deze bedrijven heeft inmiddels op basis van de scan besloten te investeren in duurzame energie. Voor de actie van 2006 kan niet meer worden ingeschreven. Meer informatie over de DE-scans bij de heer R.J.A. Korten van DLV, telefoon 0317-491 539, E-mail: r.j.a.korten@dlv.nl Mutatiedatum 06/03/2006
Trefwoorden Milieu