Gemeente Gouda


persbericht: woningcorporaties en gemeente tekenen breed gedragen prestatieafspraken (6/3/2006)

Op 6 maart ondertekenen de regionale woningcorporaties Mozaïek Wonen en Woonpartners Midden-Holland en de gemeente Gouda nieuwe prestatieafspraken. In december 2005 tekenden deze partijen al een voorovereenkomst. In de tussenliggende periode hebben de Seniorenraad, de Adviesraad voor mensen met een beperking, de AllochtonenAdviesraad, de Adviesgroep Wijkontwikkeling, de wijkteams en de huurdersorganisaties de kans gekregen om hun reactie op de voorgenomen afspraken te geven. En met succes. Een deel van de reacties heeft geleid tot aanpassing van de prestatieafspraken.

Wij zijn erg blij met de inbreng van de diverse woonconsumentenadvies- en belangenorganisaties. Omdat ieder vanuit zijn of haar eigen expertise heeft meegekeken, liggen er nu breed gedragen prestatieafspraken voor de komende acht jaar, aldus wethouder Ton van Huut, mede namens de directeuren van de woningcorporaties.

aanpassingen
De reacties van de woonconsumentenadvies- en belangenorganisaties hebben er onder andere voor gezorgd dat de gemeente en de woningcorporaties de mogelijkheden voor een zogeheten Fokusproject in Westergouwe gaan verkennen. Het gaat om een project met aangepaste huurwoningen voor mensen met een ernstige lichamelijke functiebeperking die onafhankelijk en zelfstandig willen wonen. Ook starten de woningcorporaties een experiment met tandemwoningen, woningen waar mensen die zorg nodig hebben en hun mantelzorger(s) dicht bij elkaar kunnen wonen. De gemeente ondersteunt dit experiment.

Verder hebben de geconsulteerde organisaties aandacht gevraagd voor het behoud van betaalbare grote huurwoningen in Gouda. De corporaties zullen hier zoveel mogelijk rekening mee houden bij het bepalen van de definitieve verkoopprogrammas. Tot slot gaan de woningcorporaties de Vereniging Groepswonen van Ouderen e.o. ondersteunen bij het informeren van allochtone ouderen over groepswonen.

nieuwe woningen en woningverbetering
De prestatieafspraken beslaan de bouw van zon 2000 nieuwe woningen en de verbetering van 6500 woningen in de periode 2006-2014. De woningcorporaties hebben toegezegd ruim 400 miljoen euro te willen investeren. Verder richten de afspraken zich op nieuwbouw en herstructurering, verkoop van huurwoningen en de huisvesting van kwetsbare groepen. Er gaat gebouwd worden in
wijkontwikkelingsgebieden, overig bestaand stedelijk gebied en Westergouwe. De woningcorporaties en de gemeente hebben ook afspraken gemaakt over bijvoorbeeld beheer, dienstverlening en initiatieven op het sociale vlak en op het gebied van leefbaarheid.