Scholieren kiezen voor de PvdA

Inst. voor publiek en politiek

Als het aan de scholieren ligt, wordt de PvdA morgen met bijna 30% de grote winnaar bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit de uitslag van de vandaag gehouden landelijke Scholierenverkiezingen. Ook de lokale partijen doen het goed onder de scholieren en eindigde met 16,9% op de tweede plaats, gevolgd door de VVD met 15,8%. Van de landelijke partijen is de LPF met 0,9% het minst populair onder de scholieren.

Zo'n 60.000 middelbare scholieren, verspreid over ruim 175 scholen, konden vandaag tot 16:00 uur hun stem uitbrengen. Uiteindelijk maakten bijna 27.000 leerlingen hiervan gebruik.

De uitslag werd vanmiddag in Amsterdam aangeboden aan Alexander Pechtold, minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties.

De volledige uitslag:


1 PvdA 29,5%, 2 Lokale partijen 16,9%, 3 VVD 15,8%, 4 GroenLinks 9,8%, 5 CDA 9,1%, 6 SP
5,8%, 7 D66 5,0%, 8 CU-SGP 3,7%, 9 LPF 0,9%, overige partijen 3,6%.

Met meer dan gemiddelde belangstelling wordt morgen naar de uitslag in Rotterdam gekeken. Als het aan de scholieren ligt, wordt ook daar de PvdA de grootste partij met 27,6%; tweede werd hier concurrent

Leefbaar Rotterdam met 16,6%.

Traditiegetrouw organiseert het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) altijd de dag voor de echte verkiezingen de Scholierenverkiezingen. Het is de eerste keer dat scholieren in een landelijke schaduwverkiezing hun gemeentelijke stem kunnen uitbrengen. Scholierenverkiezingen bestaan sinds 1963 en worden vanaf 1994 door het IPP georganiseerd. Bij deze schaduwverkiezingen blijken scholieren meestal een trend aan te geven die een dag later bij de echte verkiezingen realiteit blijkt te zijn.

Elke deelnemende scholier kon vandaag een stem uitbrengen op een van de partijen die meedoen aan de verkiezingen in de gemeente waar de school gevestigd is. Hij of zij ontving hiervoor een uniek eigen wachtwoord en inlognaam en bracht zijn stem uit via een (beveiligd) digitaal stemlokaal.

De Scholierenverkiezingen worden mogelijk gemaakt door een subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit jaar is voor het eerst samengewerkt met Schooltv (didactisch materiaal) en met NOS headlines (waar leerlingen zelfgemaakte nieuwsitems kunnen uploaden). Zie www.scholierenverkiezingen.nl voor meer informatie over deze bijzondere vorm van samenwerking.

Noot voor de pers

Gedetailleerde uitslagen zowel per school als per provincie en plaats kunt u vanaf 18.00 uur vinden op de website www.scholierenverkiezingen.nl

Voor meer informatie

Nico Bloot, voorlichting, Tel. 06 169 345 92

Eddy Habben Jansen, adjunct-directeur Tel. 06 245 333 90

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel mensen te betrekken bij politiek en samenleving (www.publiek-politiek.nl). U kent het IPP van: www.stemwijzer.nl, www.programvergelijking.nl, www.leuzendetector.nl en andere activiteiten.