VVD


6-3-2006

VVD: Hulp aan pluimveehouders Europees coördineren

VVD-Europarlementariër Jan Mulder heeft vandaag vragen gesteld aan de Europese Commissie over de ondersteuning van pluimveehouders voor de problemen die zij ondervinden als gevolg van de vogelgriep. Hoewel er in Nederland nog geen vogelgriep is aangetroffen zijn de prijzen al wel enorm gedaald, als gevolg van dalende consumptie van pluimveeproduct

Jan Mulder: "Frankrijk, Italië en Griekenland hebben al omvangrijke steunprogramma´s voor hun boeren aangekondigd, terwijl in veel andere Europese landen (inclusief Nederland) de pluimveehouders niet worden gecompenseerd. Daar moeten afspraken over worden gemaakt op Europees niveau, want de huidige situatie leidt tot concurrentieverstoringen."

Daarnaast heeft Jan Mulder vragen gesteld over de mogelijkheden voor informatiecampagnes die consumenten voor moeten lichten over de veiligheid van hun voedsel. Dat zou onterechte angstgevoelens weg moeten nemen en de consumptie van pluimveeproducten op peil moeten houden. Omdat het waarschijnlijk lastig zal blijken om de consumptie snel op het oude niveau terug te brengen, heeft Mulder ook gevraagd naar de mogelijkheden voor productiebeheersing in de pluimveesector.

"Omdat de productiecyclus in de pluimveehouderij relatief kort is, moet onderzocht worden of we de productie tijdelijk kunnen verminderen. Voor bedrijven die daar aan zouden meewerken moet er uiteraard wel een financiële vergoeding tegenoverstaan, omdat bepaalde bedrijven zich dan op moeten offeren, ten gunste van de rest van de sector", aldus Jan Mulder.

Tenslotte heeft Mulder ook vragen gesteld over de manier waarop exportsubsidies voor de ondersteuning van de pluimveesector ingezet kunnen worden. Hij heeft de Commissie gevraagd naar de inzet van exportondersteuning die momenteel enkel voor hele kippen beschikbaar is en niet voor kippendelen, terwijl die laatste categorie juist voor Nederland belangrijk is.

Hieronder vindt de schriftelijke vragen.

Maatregelen ter ondersteuning van de markten voor pluimveeproducten

De vogelgriep lijkt momenteel in hoog tempo om zich heen te grijpen in Europa. De prijzen op de markt voor pluimveeproducten is de afgelopen weken enorm gedaald als gevolg van de teruggelopen consumptie van deze producten in diverse lidstaten. De Commissie heeft aangegeven op dit moment niet over meer instrumenten te beschikken om deze markten te ondersteunen.


1. Kan de Commissie aangeven waarom zij ervoor gekozen heeft om de exportrestituties voor hele kippen te verhogen, en niet die voor kippendelen? Is de Commissie van plan om aanvullende marktondersteunende maatregelen te nemen?


2. In de notulen van de landbouwraad van 20 februari jl. staat dat commissaris Fischer-Boel gezegd heeft dat de sector in staat zou moeten zijn om snel haar productiecapaciteit te verminderen, gezien de korte productiecyclus. Is de Commissie van mening dat daarvoor financiële prikkels geboden moeten worden, alvorens individuele bedrijven zullen besluiten om dit ook daadwerkelijk te doen? Zo ja, wat is de Commissie in dit licht van plan?


3. De Commissaris heeft tevens aangegeven de staatssteunplannen van Italië en Griekenland positief te zullen benaderen. Ook Frankrijk heeft aangekondigd met een steunprogramma te zullen komen voor haar boeren, terwijl andere lidstaten (nog) niet aangegeven hebben van plan te zijn om bepaalde steunprogramma´s voor hun boeren in te stellen. Is de Commissie van mening dat deze situatie kan leiden tot concurrentieverstoringen tussen boeren uit verschillende lidstaten? Zo ja, ziet de Commissie mogelijkheden om steun van individuele lidstaten aan boeren te stroomlijnen? Ziet de Europese Commissie directe ondersteuning van getroffen boeren als een maatregel die eventueel ook op Europees niveau toegepast zou kunnen worden?


4. De Commissaris heeft in de Raadsvergadering ook aangeven dat informatie campagnes contraproductief kunnen werken. Is dit een reden voor de Commissie om op dit vlak geen activiteiten te ontplooien, of is zij van mening dat er maatregelen te nemen zijn die wel aan het gewenste doel zullen bijdragen? In het laatste geval, hoe zien zulke maatregelen eruit en is de Commissie ook voornemens om deze maatregelen te nemen en op welke termijn?


5. Welke andere maatregelen denkt de Commissie te kunnen nemen ter ondersteuning van de markten voor pluimveeproducten?