Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


Brief aan de Tweede Kamer over de toezeggingen PAO

6 maart 2006

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Toezeggingen PAO

Brief VC BZK 06-BZK-B-014

In haar brief van 10 februari jl. heeft de Vaste Commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gevraagd in te gaan op een tijdens het algemeen overleg over het Programma Andere Overheid AO van 1 februari jl. aangereikte overzicht van nog openstaande toezeggingen.

Ik onderken de behoefte aan overzicht bij uw Kamer. In het algemeen overleg van 13 april 2005 zijn daarom ook drie prioriteiten vastgesteld. Het verbeteren van de dienstverlening, waaronder de elektronische dienstverlening; het verminderen van bureaucratie en administratieve lasten; het vergroten van de slagvaardigheid van de overheidsorganisatie. Op die prioriteiten wil ik de resterende kabinetsperiode nog een aantal substantiële resultaten boeken. Uw Kamer zal ik hierover blijven informeren door middel van halfjaarlijkse voortgangsrapportages.
* betere dienstverlening: ik neem het initiatief bij het totstandkomen van een Bestuurlijk Manifest met VNG, IPO en Unie van Waterschappen, een set samenhangende afspraken met een concrete uitvoeringsagenda van de bestuurslagen. Daarnaast, de totstandkoming van het BurgerServiceNummer, de verdere `uitrol' van de gemeenschappelijke authenticatie DigiD en de voorbereiding voor de elektronische nationale identiteitskaart.


* verminderen bureaucratie en administratieve lasten: ik kom met een plan van aanpak zoals in de motie-Koopmans gevraagd om de registratie- en monitoringverplichtingen waarmee ministeries de burgers en uitvoerders in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs en de sociale zekerheid bevragen aan te pakken. Ook de volgende ronde van reductievoorstellen van de ministeries, waarover ik dit voorjaar rapporteer, neemt weer een hoop ergernis bij de burgers weg. Uw Kamer en ik zijn het eens over een afname van de toezichtslast. In het plenaire debat van 21 februari jl .is een tweede motie-Aptroot ingediend. Ik zal voor de zomer een plan daarvoor opstellen (29 362, nr. 76).


* een slagvaardiger overheid: ik zal uw Kamer voor 1 april a.s. informeren over het plan van aanpak voor de PAO-actie `Hervorming Rijksdienst'. Daarbij zal ik ook ingaan op de relatie tussen de takenanalyses, de hervorming van de rijksdienst, de ZBO-discussie en de mogelijkheid van decentralisatie. De behandeling van de Kaderwet ZBO's in de Eerste Kamer kan worden voortgezet.

Over al die inhoudelijke resultaten binnen de door uw Kamer en mij vastgestelde prioriteiten ga ik graag met u in debat. Nog meer dan de behoefte aan overzicht, staat bij mij het resultaat voorop. Het Programma Andere Overheid bevindt zich in de uitvoerende fase, waarbij er alle prioritaire terreinen veel in beweging is gezet. De voortgangsrapportage PAO, die ik tweemaal per jaar aan uw Kamer zendt, geeft inzicht in die resultaten. De eerstvolgende rapportage komt eind april 2006.

Nu echter in het overleg met de VC BZK ten onrechte het beeld is geschetst van vele opstaande toezeggingen ga ik in de bijlage kort in op het mij aangereikte overzicht.

DE MINISTER VOOR BESTUURLIJKE VERNIEUWING EN KONINKRIJKSRELATIES,

Alexander Pechtold