Unicef



Thailand: jongeren schrijven hun eigen businessplan

06 maart 2006, Baan Nai Rai - De 16-jarige Naree Sarey zit op het smetteloos witte strand bij het rustige dorpje Baan Nai Rai. Ze praat over haar toekomstdromen, iets waarmee ze zich een jaar geleden totaal niet bezighield.

Jongeren uit het dorp Baan Nai Rai. Foto: Unicef Thailand/2006/McBride
Jongeren uit het dorp Baan Nai Rai. Foto: Unicef Thailand/2006/McBride

"Ik ga in een restaurant werken," zegt ze. "Een visrestaurant natuurlijk, want vis is hier makkelijk te krijgen." Het dorp Baan Nai Rai waar Naree Sarey woont, werd op 26 december 2004 zwaar getroffen door de tsunami. Veel huizen zijn inmiddels weer opgebouwd, maar de levens van de mensen die erin wonen staan nog steeds niet op de rails. "De meeste jongeren zitten niet op school en verdienen hun geld op de rubberplantages. Maar het werk op de plantages is seizoensgebonden en daardoor hangen ze vaak maar wat rond en raken zo in de problemen."

Zorgen
De dorpsoudsten maken zich zorgen om de jongeren, die het risico lopen om het aidsvirus te krijgen of aan de drugs kunnen raken. De kans dat de dorpsjeugd in de problemen komt is levensgroot aanwezig; Phuket, een van de grootste toeristentrekpleisters van Azië, ligt slechts op een uur rijden van het dorp. In Phuket vinden duizenden Thai werk, ook in de seksindustrie.

De viskwekerijen in Baan Nai Rai worden nieuw leven ingeblazen. Foto: Unicef Thailand/2006/McBride De viskwekerijen in Baan Nai Rai worden nieuw leven ingeblazen. Foto: Unicef Thailand/2006/McBride

Nipaporn Inton, die zich in Thailand namens Unicef bezighoudt met hiv/aids: "Als we geen maatregelen nemen, kun je besmettingen met het aidsvirus maar moeilijk voorkomen. Nieuwe besmettingen komen nu ook voor bij tieners."

Eigen bedrijf
De jeugd moet daarom van de straat en aan het werk. Unicef heeft samen met de dorpelingen een project opgezet, waarin jongeren kunnen werken aan hun zelfrespect en zich weerbaar leren maken. De bedoeling is dat ze hun eigen werk creëren en daardoor minder snel ten prooi zullen vallen aan drugsdealers en de seksindustrie. Samen met een organisatie voor jonge moslims worden businessplannen van jongeren beoordeeld op hun levensvatbaarheid en worden kleine subsidies verstrekt.

Een aantal jongeren is al aan het werk. Een bedrijfje kweekt jonge bomen voor de talrijke rubberplantages in de regio, een ander maakt gebatikte kleding, jongeren bouwen bestaande viskwekerijen uit of willen het toerisme op de stranden bij het dorp bevorderen. Dankzij het project heeft de jeugd van Baan Nai Rai weer een toekomst, maar profiteert ook de rest van het dorp van de nieuwe initiatieven.