Ingezonden persbericht

Minister Van der Hoeven ontvangt eerste lespakket XS2-SCHOOL

Op maandag 6 maart heeft minister Van der Hoeven op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het eerste exemplaar van het lespakket XS2-SCHOOL ontvangen uit handen van Hannie van Leeuwen, voorzitter van de Taskforce Handicap en Samenleving en een aantal kinderen die hebben meegewerkt aan de samenstelling van het lespakket. Bij deze overhandiging gaf minister Van der Hoeven aan dat zij het heel belangrijk vindt dat kinderen al op jonge leeftijd in contact komen met andere kinderen en volwassenen met gezondheidsproblemen en handicaps. Zij riep daarom alle basisscholen op volgende week mee te doen aan de eerste XS2-SCHOOL projectweek.

XS2-SCHOOL is een landelijke projectweek voor groep 8 van het basisonderwijs waarin kinderen mét en zonder handicap of gezondheidsproblemen elkaar ontmoeten. De projectweek zal plaatsvinden in de week van 13 t/m 17 maart 2006. Deze week ontvangen alle basisscholen het lesmateriaal (inclusief DVD). Naast kennisoverdracht en ontmoetingen, is het de bedoeling dat leerlingen van groep acht op woensdag 15 maart tijdens de landelijke XS2-SCHOOL dag de toegankelijkheid van hun eigen school gaan onderzoeken en hun bevindingen zelf op internet plaatsen.

Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat kinderen die met gehandicapte of zieke kinderen spelen zich volledig op hun gemak voelen bij het spelen met hen. Ook vinden bijna alle kinderen leeftijdsgenoten die een gehandicapt kind pesten en niet met hen willen spelen 'stom'. Daarnaast antwoordt de meerderheid (61%) ontkennend als wordt gevraagd of ze liever spelen met een gezond dan een ziek kind.
Deze resultaten zijn in lijn met het onderzoek dat eerder is uitgevoerd onder volwassenen. De invloed op hun beeldvorming indien zij op jeugdige leeftijd contact hebben gehad met mensen met een handicap of gezondheidsprobleem. Uit die uitkomsten is gebleken dat wie als kind in aanraking komt met mensen met een handicap of gezondheidsprobleem, zich op latere leeftijd meer op z'n gemak voelt bij hen. Naar aanleiding van dit onderzoek is op verzoek van Commissie het Werkend Perspectief en Taskforce Handicap en Samenleving XS2-SCHOOL ontwikkeld door stichting De Uitdaging voor...

Commissie het Werkend Perspectief en Taskforce Handicap & Samenleving

Te veel mensen in de maatschappij en in het arbeidsproces staan aan de zijlijn of dreigen aan de zijlijn te raken als gevolg van een (arbeids)handicap. Daar willen de Commissie het Werkend Perspectief en Taskforce Handicap en Samenleving (gefinancierd door het ministerie van SZW en VWS) samen met Stichting de Uitdaging voor... verandering in brengen. Want iedereen is er bij gebaat als zo veel mogelijk mensen aan het werk zijn. Een belangrijk onderdeel hierbij vormt het werken aan een positievere en realistischere beeldvorming over mensen met gezondheidsproblemen en handicaps.

Noot voor de pers
De foto kunt u rechtenvrij gebruiken, graag wel een naamsvermelding: Chris van Houts.
Voor meer informatie over XS2-SCHOOL surft u naar www.xs2-school.nl of u kunt contact opnemen met Anneloes Oosterlee via telefoonnummer: 0297 564749 of anneloes@vankeep.nl