Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 2 maart 2006

Alkmaar opent twee unieke budgetwinkels

Wie vragen heeft over bijvoorbeeld afbetalingen, rood staan, de stapel rekeningen die nog moeten worden betaald, of over schuldproblemen kan straks terecht in de budgetwinkel in Oud-Overdie of Oudorp. Op donderdag 2 maart om 09.00 uur opent wethouder Simon Binnendijk de eerste budgetwinkel in buurthuis Oud-Overdie, Kortenaerkade 23. 6 maart gaat de budgetwinkel in De Vang, Oudorperplein 1 in Oudorp open. Informatie en advies zijn er gratis en bezoekers hoeven van tevoren geen afspraak te maken. Doel van de budgetwinkel is om op een toegankelijke en discrete manier hulp te bieden bij het voorkomen en oplossen van financiële problemen. De budgetwinkels zijn een initiatief van de gemeente Alkmaar. De uitvoering gebeurt in samenwerking met de Kredietbank Noord-West en de RIMA.

Wethouder Binnendijk van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: "Het aloude gezegde 'Voorkomen is beter dan genezen' heeft nog niets aan betekenis verloren. Als je eenmaal in de financiële problemen zit is het lastig er weer uit te komen. Met behulp de budgetwinkels, maar ook de budgetcursussen en computertrainingen willen we mensen een duwtje in de rug geven om hun financiële huishouding op orde te brengen of te houden. Want we moeten voorkomen dat mensen uiteindelijk in de relatieve afhankelijkheid van een uitkering belanden."

Drempel verlagen

De stap om hulp te zoeken bij financieel huishoudelijke problemen is niet voor iedereen even makkelijk te zetten. Toch kampen veel huishoudens met financiële problemen. Oorzaken daarvoor zijn divers, uiteenlopend van enerzijds scheidingen, het wegvallen van een partner, werkloos raken en ziekte. Anderzijds kan niet iedereen weerstand bieden aan alledaags verleidingen om luxe gebruiksgoederen op afbetaling te kopen met alle financiële gevolgen van dien. De neerwaartse financiële en soms mentale spiraal die dat met zich mee kan brengen is niet altijd even eenvoudig te doorbreken. De medewerkers van de budgetwinkel in de buurt kunnen hierbij een handje helpen. Komen de medewerkers er zelf niet uit dan helpen ze de klant om het probleem via een andere instelling, bijvoorbeeld de Kredietbank of de RIMA op te lossen. Ter plekke wordt dan een afspraak tussen de klant en de Kredietbank gemaakt.

Budgetcursus en computertraining

Bezoekers van de budgetwinkel kunnen er ook terecht om zich op te geven voor de gratis budgetteertraining. De training is een groot succes. Inmiddels is de tweede training al in volle gang en er is al sprake van een wachtlijst voor de volgende training. De cursisten krijgen aan het einde een certificaat en ze mogen instructie CD houden. Momenteel wordt hard gewerkt aan het aanbieden van extra trainingen. Geïnteresseerden die wél mee willen doen met de budgetteertraining, maar nog níet met de computer overweg kunnen, kunnen eerst gratis een "basiscursus omgaan met de computer" volgen. Deze basiscursus wordt op een ander dagdeel gegeven ook op het digitale trapveld in basisschool "De Wegwijzer".

Budgetspreekuur in het Werkplein voor Werk en Inkomen

Afgelopen 20 januari is het 'Werkplein voor Werk en Inkomen Alkmaar en omgeving' geopend. De instelling van het Werkplein, gemeente, CWI, UWV en het WNK proberen werkzoekenden aan een baan te helpen en zorgen ervoor dat werkgevers geschikt personeel krijgen. En juist schuldenproblemen zorgen er vaak voor dat de zoektocht naar werk wordt belemmerd. Als bij een intake voor werk blijkt dat er sprake is van schuldproblematiek, dan kan de klant gelijk worden doorverwezen naar het spreekuur van de schuldhulpverlener op het Werkplein zelf spreekuur.

Meer informatie over de budgetwinkel

De budgetwinkel in Oud Overdie is vanaf 2 maart a.s. elke donderdagochtend open van 09.00 tot 12.00 uur. De budgetwinkel in De Vang is vanaf 6 maart a.s. elke maandagochtend open van 09.00 tot 12.00 uur. Ook is het mogelijk om via e-mail vragen te stellen. Het e-mailadres is budgetwinkel@alkmaar.nl. Uitgebreidere informatie is terug te vinden op de website www.alkmaar.nl/budgetwinkel. Hier zijn handig doorlinks naar andere organisaties terug te vinden zoals de sector SoZaWe van de gemeente Alkmaar, Kredietbank Noord-West, de RIMA, het NIBUD, de Nederlandse Vereniging van Volkskrediet NVVK, Bureau Sociaal Raadslieden etc.