GroenLinks

Bot naar Kamer over afgrijselijke mensenrechtensituatie Irak

12 februari 2006

De mensenrechtensituatie in Irak is bijna drie jaar na de Amerikaanse inval "afgrijselijk". Dat stelt Amnesty International in een recent rapport. Tienduizenden mensen zijn zonder enig proces gevangen gezet en de meeste weten niet eens waarvan ze verdacht worden. GroenLinks wil hierover de minister van Buitenlandse Zaken, Ben Bot, aan de tand voelen.

Naast grootschalige arrestaties, zonder enige vorm van proces, vinden er stelselmatige martelingen plaats, soms tot de dood er op volgt. Men heeft kennelijk niets geleerd van de internationale ophef over eerdere excessen.

Minister Bot stelde onlangs dat Nederland internationaal veel meer invloed heeft dan de Nederlanders denken. Het wordt tijd dat Nederland die invloed aanwendt om de Amerikanen en de Britten te bewegen de mensenrechten in Irak veel beter te respecteren. De minister zal tijdens het mondelinge vragenuur van woensdag 8 maart a.s. uit moeten leggen wat hij concreet in de richting van de Amerikaanse en Briste autoriteten gaat ondernemen. Want onder geen beding kan Nederland als 'trouwe bondgenoot' deze grootschalige schendingen van de mensenrechten accepteren.

Farah Karimi