Nutreco NV

PERSBERICHT Amersfoort, 6 maart 2006 Nutreco sluit overeenkomst voor verkoop belang in Marine Harvest aan investeringsfonds Geveran Trading

Verkoop belang MH levert Nutreco meer dan EUR 1 miljard op Nettowinst bedraagt circa EUR 350 miljoen

Nutreco Holding N.V. heeft vandaag een overeenkomst gesloten waarbij haar volledige aandelenbelang van 75% in de aquacultuuronderneming Marine Harvest N.V. voor een totaalbedrag van EUR 881 miljoen wordt verkocht aan het investeringsfonds Geveran Trading Co Ltd.
De totaalopbrengst van Nutreco s investering in de joint venture Marine Harvest - inclusief de terugbetaling van Nutreco s aandeelhouderslening aan Marine Harvest in februari 2006 ter waarde van EUR 155 miljoen - bedraagt EUR 1.036 miljoen. Met deze transactie boekt Nutreco een nettoresultaat van circa EUR 350 miljoen. De resultaten van Marine Harvest vanaf 1 januari 2006 komen toe aan de koper.
Het investeringsfonds Geveran Trading is onderdeel van Greenwich Holding Ltd, een onderneming die indirect gegecontroleerd wordt door de heer John Fredriksen. Geveran Trading zal ook het resterende aandelenbelang van 25% in Marine Harvest overnemen dat door Stolt-Nielsen S.A. wordt gehouden. The Greenwich Group heeft ook een substantieel belang in de twee Noorse aquacultuur-ondernemingen Pan Fish ASA en Fjord Seafood ASA. De afronding van de transactie is afhankelijk van de goedkeuring van mededingings- en andere autoriteiten. Alle hiermee verbonden risico s zijn voor rekening van de koper. De opbrengsten uit de verkoop zullen na de officiële afronding van de transactie ter beschikking van de aandeelhouders van Marine Harvest, Nutreco Holding N.V. en Stolt-Nielsen S.A., worden gesteld. Als gevolg van deze overeenkomst zal geen dividend worden uitgekeerd aan de huidige aandeelhouders van Marine Harvest. De voorbereidingen voor de beursgang van Marine Harvest worden opgeschort.
Wout Dekker, Nutreco s Chief Executive Officer: De verkoop van Marine Harvest aan Geveran Trading is een belangrijke stap voor Nutreco. We hebben nu de eerste fase van onze strategie Rebalancing for Growth sneller kunnen afsluiten dan voorzien. De Nutreco- aandeelhouders hebben unaniem voor de verkoop gestemd van alle of tenminste 34% van
---

Nutreco s aandelen in Marine Harvest. Nu zijn we in staat met één transactie alle aandelen in deze onderneming te verkopen om vervolgens, zoals beloofd, substantiële aandeelhouderswaarde te creëren. We kunnen ons nu volledig concentreren op de tweede fase van de strategie: de groei van Nutreco s kernactiviteiten in diervoeding en visvoer. Nutreco heeft een goede uitgangspositie om onze groeiambities waar te maken. Nutreco heeft in het afgelopen decennium een sleutelrol gespeeld in de groei en ontwikkeling van de zalmindustrie. Vanaf de eerste pioniersperiode in zalmkweek met Mares Australes in Chili is Nutreco de grootste zalmkweker in de wereld geworden door de overname van Marine Harvest McConnell in 1999 en de acquisitie van Hydro Seafood in 2000. De volgende belangrijke stap is in september 2004 gezet met de bekendmaking door Nutreco en Stolt- Nielsen van de plannen voor het fuseren van hun viskweekactiviteiten. Gunstige marktomstandigheden voor gekweekte zalm en de snelle vooruitgang die is geboekt met de integratie van beide delen van de joint venture, hebben ertoe bijgedragen dat de verkoop van het belang in Marine Harvest eerder kan worden afgerond dan voorzien. Het huidige leveringscontract voor zalmvoer tussen Marine Harvest en Nutreco-dochter Skretting zal na de afronding van de transactie worden gecontinueerd. De transactie schept voor Marine Harvest fantastische groeikansen. Zoals voorspeld heeft de zelfstandige joint venture Marine Harvest inderdaad als een katalysator gewerkt voor verdere consolidatie in de zalmindustrie. De onderneming zal nu in het centrum staan van de volgende consolidatiegolf in de industrie. Deze golf zal resulteren in moderne aquacultuurondernemingen met voldoende omvang die in staat zullen zijn aan de groeiende vraag van consumenten overal ter wereld te voldoen naar voedzame, gezonde vis van hoge kwaliteit, zo verklaarde de heer Dekker.


* * * * * Nutreco Holding N.V.
Nutreco Holding N.V. is een internationale onderneming voor diervoeding en visvoer die met haar kennis van voedingsmiddelenketens toegevoegde waarde wil creëren in belangrijke markten. Nutreco is selectief aanwezig in verschillende schakels van de productieketens voor vlees en vis. Nutreco s Business Groups, die elk uit verschillende Business Units bestaan, kennen ongeveer 75 vestigingen voor productie en verwerking in zo n 20 landen met in totaal 7.000 medewerkers.
Nutreco s netto omzet in 2005 bedroeg EUR 3.002,4 miljoen. Nutreco Holding N.V. is genoteerd aan de Officiële Markt van Euronext Amsterdam en is opgenomen in de Amsterdam Midkap Index en de Euronext 150 Index. Voor meer informatie over dit persbericht kunt contact opnemen met: Frank van Ooijen, Director Corporate Communications, Nutreco Holding N.V. Telefoon: +31 (0) 33 422 6140
Mobiel: +31 (0)6 55 34 00 12
E-mail: frank.van.ooijen@nutreco.com
Jurgen Pullens, Manager Investor Relations, Nutreco Holding N.V. Telefoon: +31 (0)33 422 6134
E-mail: jurgen.pullens@nutreco.com

---


---- --