Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 6 maart 2006

In Emmen stijgt de rioolheffing winkelpanden dit jaar 2.389%! Rioolheffing spekt gemeentekas

Winkeliers hebben de gemeentelijke heffingen dit jaar zeer kritisch bekeken, omdat gevreesd werd dat gemeenten het verlies aan het gebruikersdeel Onroerendezaakbelasting (OZB) zouden compenseren met nieuwe lokale lasten. Veel gemeenten compenseren het OZB-verlies via forse verhogingen van de rioolheffingen. Rioolheffingen lijken in open verbinding te staan met de gemeentekas.

De Raad Nederlandse Detailhandel heeft veel meldingen ontvangen over extreme stijgingen van het rioolrecht. Zo steeg de rioolheffing in de gemeente Nijmegen met maar liefst 1.605%. Maar de gemeente Emmen heeft deze week gewonnen en spant de kroon! Emmen heeft de grondslag van de heffing veranderd. De aanslag voor een winkelpand stijgt in één jaar van 35,35 naar 830,- . Dit is een stijging van maar liefst 2.389%!

Naast de extreme stijgingen van de rioolheffingen vermoedt de RND dat gemeenten dit jaar angstvallig de rekeningen vasthouden tot na 7 maart. Het lijkt erop dat gemeenten niet teveel rumoer willen voor de aanstaande verkiezingen.

De RND vindt de extreme stijgingen van gemeentelijke heffingen zorgelijk en onacceptabel. Er moet meer toezicht en controle komen op gemeenten zodat er een einde komt aan extreme kostenstijgingen voor winkeliers, die vervolgens moeten worden doorberekend aan consumenten. Het is aan de regering om paal en perk stellen.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 11 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 14.000 vestigingen, 250.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 36 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.