Gemeente Delft

Koopovereenkomst Harnaschpolder getekend

Belangrijke impuls voor gemeentegrensoverschreidende ontwikkelingen

Maandag 6 maart 2006 zullen de wethouders Piet van den Berg (gemeente Midden-Delfland), Rik Grashoff (gemeente Delft) en Ronald Vuijk (voorzitter van het dagelijks bestuur van het Bedrijvenschap HarnaschPolder) een koopovereenkomst ondertekenen met Dietmar Werner (algemeen directeur Volker-Wessels Vastgoed bv (VWV)). In deze overeenkomst leggen de twee gemeenten, het bedrijvenschap en de landelijke projectontwikkelaar afspraken vast inzake de aankoop van gronden in Harnaschpolder en Voordijkshoornsepolder. De gronden worden door VWV via een ABC-levering verkocht aan de publieke partijen. Onderdeel van de verkoop is de afspraak over twee bouwclaims. Tevens is een afspraak gemaakt over een deelgebied waar VWV zal overgaan tot ontwikkeling.

Consensus over deze bijzondere en veelomvattende overeenkomst is bereikt na een intensieve periode van onderhandelingen. Omdat de grondposities versnipperd waren over de verschillende plangebieden, en bovendien binnen verschillende gemeentegrenzen vielen, waren alle betrokken partijen erbij gebaat om één overeenkomst te sluiten waarin eenduidige afspraken zijn vastgelegd.

De gemeente Midden-Delfland heeft met VWV afspraken gemaakt over de aankoop van een perceel nabij de A4 en de verkoop van een perceel waardoor VWV kan overgaan tot ontwikkeling. Naar verwachting kunnen in dit deelplan 40 tot 50 woningen gerealiseerd worden.

De gemeente Delft heeft met VWV afspraken gemaakt over de aankoop van diverse percelen met een totale omvang van bijna 14 ha. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over 550 woningen die VWV in het woongebied Harnaschpolder Delft gaat ontwikkelen en realiseren. In Harnaschpolder Delft komen ca. 1.300 woningen in een ruime, groene en waterrijke woonwijk. Een grote diversiteit aan woonsferen en woningtypes in verschillende prijsklasse zorgt ervoor, dat straks verschillende doelgroepen op een prettige manier in dit nieuwe stukje Delft kunnen wonen. Voor het bedrijvenschap HarnaschPolder betekent de koop van circa vijf percelen van in totaal ongeveer 10 ha een belangrijke impuls voor de ontwikkeling van het toekomstige bedrijventerrein. De gemeentegrens-overschrijdende overeenkomst past in de cultuur van het bedrijvenschap dat een samenwerkingsverband is van de gemeenten Midden-Delfland, Delft en Den Haag. Samen ontwikkelen de betrokken gemeenten het gemengde bedrijventerrein HarnaschPolder langs de A4. Het terrein wordt onderdeel van een woonwerklandschap, van de circa 80 ha is circa 50 ha bedoeld voor bedrijven tot en met milieucategorie drie. Daarnaast behoren kleinschalige woningbouw, een recreatiegebied en een hoogwaardige inrichting van de openbare ruimte en de infrastructuur ook tot de plannen. De bebouwing van de eerste kavels gaat naar verwachting eind 2006/begin 2007 van start. VWV krijgt in bedrijventerrein HarnaschPolder een beperkte bouwclaim van ca. 10 woningen.

Meer informatie over het bedrijventerrein HarnaschPolder is te vinden op www.harnaschpolder.nl Meer informatie over woningbouw in Harnaschpolder Delft is te vinden op www.harnaschpolder.info