Ingezonden persbericht


Effect 5: KPN is veel meer waard

In nummer 5 van Effect, het tweewekelijkse beleggingsblad van de VEB komen de volgende onderwerpen aan bod:

'KPN veel meer waard dan 9 euro'
Interview met KPN-topman Ad Scheepbouwer over de waarde van KPN, het activisme van aandeelhouders en mogelijke overnames. Scheepbouwer vindt dat KPN op de beurs wordt ondergewaardeerd. "In elk geval zijn twee zaken in KPN ondergewaardeerd, één is de toekomstige waarde van E-Plus, daar kan best 2 tot 5 miljard bijkomen, een paar euro per aandeel. En het vaste net wordt door analisten ondergewaardeerd, die gaan uit van een erosie die 'forever' duurt, zodat het bij wijze van spreken nul is. In ons scenario gaat het vaste net over een paar jaar weer groeien."

Over een mogelijke overname zegt Scheepbouwer:
"Mijn houding is: ik zit hier niet om KPN te verkopen. Maar het bedrijf is niet van mij, van het management of van de werknemers, maar van de aandeelhouders. Die bepalen of KPN wordt overgenomen. Maar dan moet de waarde die het bedrijf vertegenwoordigt betaald worden, plus een flinke premie. De waarde is om te beginnen een stuk hoger dan 9 euro, omdat er veel verborgen waarde is. Boven op die werkelijke waarde moet dus een flinke premie komen, dan valt er met ons te praten. Als je kijkt naar de overnames van de laatste jaren, zie je dat er premies zijn betaald van 25 tot 60 procent."

Ook heeft Scheepbouwer geen bezwaar tegen de actievere Amerikaanse aandeelhouders. "prima die Angelsaksische wind, de ruimte om te ondernemen wordt niet beperkt'.

WMZ: aanscherping verzocht
Aandeelhouders zijn actiever dan ooit. Maar wie die aandeelhouders zijn en hoe groot hun belang is, is vaak volstrekt onduidelijk. Een voorstel tot wijziging van de Wet Melding Zeggenschap leidt nog niet tot de transparantie die minister Zalm voor ogen staat. De VEB heeft haar punten andermaal onder de aandacht gebracht van de Tweede Kamer, die het wetsvoorstel eindelijk op 16 maart zal behandelen.

Wiegel (2)
Peter Paul de Vries gaat in zijn tweewekelijks column in op de reacties op het uitgebreide artikel over de commissariaten van VVD coryfee Hans Wiegel. De omstandigheid dat Wiegel in Effect besproken wordt, komt niet doordat de VEB zich met politiek is gaan bezighouden, maar juist omdat de politicus Wiegel heeft besloten om functies in het bedrijfsleven te vervullen. Net als eerder het geval was bij Wim Kok (commissaris van ING) en Ruud Lubbers (commissaris 'op afstand' bij Content) moeten politici die commissariaten accepteren, zich realiseren dat zij een voorbeeldfunctie vervullen. En dat de buitenwereld kijkt of hun optreden in lijn is met hun gedachtegoed en eerder ingenomen standpunten. Voor de gemeenteraadverkiezingen geeft De Vries wel een stemadvies: Ga stemmen!

SPECIAL BELEGGINGSFONDSEN


* Schot voor de boeg: het is slecht gesteld met de informatieverstrekking door beleggingsfondsen
* EDCC: goedkoop was duurkoop: Analyse van het in Amsterdam genoteerde European Development Capital Corporation.
* Indexfondsen hebben toekomst: particuliere beleggers lopen steeds warmer voor indexfondsen en EFT's.
* Oranje boven!: interview met twee portfoliomanagers van het Orange Fund.
* Niet alleen huisfondsen: is het adviseren van alleen huisfondsen wel in het belang van de klant?

Verder in Effect:


* Toth beboet: Grootaandeelhouder en bestuursvoorzitter van RT Company en DVRG heeft een boete van AFM gekregen.
* Staalstrijd: Mittal wil Arcelor: analyse door Jacques Potuijt van staalgiganten Mittal en Arcelor.
* Wat verdient de president-commissaris: onderzoek naar de beloningen van de voorzitter van de raad van commissarissen.
* TNT nog niet verlost van fiscale kwestie: TNT blijft onduidelijk over de belastingkwestie waarbij documenten vervast en geantidateerd werden.
* Nieuwe tijden: column van Corné van Zeijl over de mogelijke overname van Stork
* Hitt, de aandeelhouder begint te winnen: nieuwe opdrachten kunnen Hitt tot een kansrijk aandeel maken.
* Inhaalslag met ABN Amro: terugblik op een optieconstructie met aandelen ABN Amro
* Behoedzaam met eten en drinken: technische analyse door Royce Tostrams van de Nederlandse voedingsaandelen
* Tie: 42 miljoen aandelen: verslag van de aandeelhoudersvergadering van Tie Holding,

De volledige artikelen kunt u lezen in Effect nummer 5. Voor de pers zijn de artikelen op aanvraag bij via het secretariaat van de VEB (070-3130000) beschikbaar.

Vereniging van Effectenbezitters

(c) 2006 Vereniging van Effectenbezitters