Socialistische Partij

Nederland medeverantwoordelijk mensenrechtendrama Irak

06-03-2006 * In een vandaag uitgekomen onthutsend en keihard rapport heeft Amnesty International de zeer slechte situatie van de mensenrechten in Irak vastgesteld. In de drie jaar die verstreken sinds het afzetten van het wrede regime van Saddam Hussein is het onder Amerikaanse hoede uiterst beroerd gesteld met de mensenrechten. De bezetting en het gewelddadige verzet hebben tot duizenden doden en gewonden geleid.

Abu Ghraib blijkt geen uitzondering maar regel Amnesty International richt zich in het rapport "Na Abu Ghraib, gevangenschap en marteling in Irak" op de mensenrechtenschendingen die onder verantwoordelijkheid van de Irakese regering en Amerikaanse bezettingsmacht gebeuren. Ondanks propagandapraatjes van voor de oorlog blijken ook deze krachten niet bereid of in staat om wezenlijke verbetering in de mensenrechtensituatie aan te brengen. De schokkende beelden uit de gevangenis van Abu Ghraib hebben de wereld onder ogen gebracht wat de situatie is. Volgens Amnesty International is er sindsdien niets verbeterd - integendeel.

In Amerikaanse gevangenschap De bezettingsmacht heeft behandelingsprocedures tot stand gebracht die in strijd zijn met de normen van het internationaal recht. Harry van Bommel sluit zich volledig aan bij de conclusies van Amnesty International dat de Irakese regering noch de Amerikanen er in slagen normale rechtsregels te laten gelden. "Het is een schandaal, het is olie op het vuur van het verzet en gevaarlijk voor de veiligheid van de hele Irakese bevolking. Bovendien maakt het Nederland medeverantwoordelijk, omdat Nederland met zo'n 15 officieren opleidingen verzorgen voor het Irakese leger. Nederland moet deze mensen terugtrekken, want het gaat van kwaad tot erger en daar mogen we geen verantwoordelijkheid voor blijven dragen. Ik zal de minister daartoe morgen in de Tweede-Kamer oproepen."
Zie ook:
* Dossier Irak