'Geen fotomodel maar strateeg in de gemeenteraad'

Meerderheid denkt dat burgemeester lokaal de baas is

NEDERLAND, 20060306 -- Den Haag, 6 maart 2006 - Als het aan de kiezers ligt, dan bestaat hun gemeenteraad uit strategen, experts, pioniers en idealisten. De minst populaire eigenschappen zijn fotomodel, grijze muis, Einzelganger en diva. Dat is de uitkomst van een internetonderzoek naar het meest favoriete en minst favoriete type gemeenteraadslid. "Van 'n gemeenteraadslid verwacht ik inspiratie en persoonlijkheid. Creativiteit en initiatief, 't tegendeel dus van 'n grijze muis", aldus een Rotterdamse deelnemer aan het onderzoek. Kiezers van de grote landelijke partijen verschillen weinig in voorkeur ten opzichte van stemmers op lokale partijen.


De bureaus Q-Research/TDF en Tappan Communicatie willen met dit onderzoek laten zien dat burgers graag even de tijd nemen voor een onderzoek om hun betrokkenheid bij de overheid te tonen. Het zal niet verbazen dat 41% van de deelnemers aan het digitale onderzoek het internet een belangrijke informatiebron noemt over de verkiezingen van 7 maart. Wel is het opvallend dat maar 7 procent radio en tv noemen. 41% vindt vooral de kiezer zelf verantwoordelijk voor de opkomst bij verkiezingen, 24% vindt dat de overheid (de gemeente) hier een taak heeft, en 32% de politieke partijen.

'Burgemeester de baas'
Nog niet de helft van de deelnemers (40%) is op de hoogte van het feit dat de gemeenteraad lokaal het hoogste bestuursorgaan is: 21% meent te weten dat de burgemeester de baas is terwijl 39% die verantwoordelijkheid legt bij het college van B&W. Amsterdammers geven vaker (54%) het correcte antwoord dan Rotterdammers (13%).

Stemwijzer
De Stemwijzer op internet wordt wel gebruikt, maar de deelnemers aan het onderzoek laten zich er niet op grote schaal door beïnvloeden. 12% Geeft aan dat deze beslishulp hun stemgedrag zal beïnvloeden, 33% geeft aan niet beïnvloed te zijn, de anderen hebben de stemwijzer niet geraadpleegd. Van de deelnemers zegt 67% te gaan stemmen omdat deze het eens zijn met de standpunten van het programma, 13% stemt op een aansprekende persoon en 12% uit traditie op een partij, 8% heeft andere motieven.




Ingezonden persbericht