Netwerk

VANAVOND IN NETWERK

Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen een kritische evaluatie van vier jaar links college in Nijmegen. Is de grootste stad van Nederland met een links bestuur (PvdA, SP & GroenLinks), ook wel Havana aan de Waal genoemd, een voorbeeld voor de landelijke politiek, of juist niet?

Poolshoogte
Vier jaar geleden kwam GroenLinks als winnaar uit de bus bij de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen. Samen met de PvdA en de SP vormde de partij een college. Tegenstanders waren bang dat het linkse bestuur er een puinhoop van zou maken, of op zijn minst slecht zou zijn voor het ondernemersklimaat. Ook zouden de lasten flink stijgen. Morgen wordt het college afgerekend op het beleid van de afgelopen vier jaar. Netwerk nam poolshoogte in het Havana aan de Waal.

Felle strijd
De oppositie in Nijmegen heeft tal van voorbeelden waar, in hun ogen, het college heeft gefaald. Er was de afgelopen vier jaar dan ook een felle politieke strijd, bijvoorbeeld over het paradepaardje van links om de minima in de stad meer geld te geven. Het idee om Nijmegen een soort vrijstaat te maken met een eigen buitenlands beleid, vond de oppositie ronduit belachelijk.

Bereikbaarheid
Ook de bereikbaarheid van de stad is een heikel punt in Nijmegen. De bereikbaarheid met de auto is niet zo best, met name vanwege een gebrek aan parkeerplaatsen en doorgaande wegen. Het GroenLinks-voorstel om grote terreinwagens te weren, stuitte op een hoop verzet, vooral van ondernemers en winkeliers die er veel baat bij hebben als de bereikbaarheid zou worden verbeterd.

Tevreden
De oppositiepartijen zijn niet tegen alle voorstellen van het college. Het idee om vaker de wijken in te gaan en daar te investeren, heeft goed uitgepakt. De inwoners van Nijmegen lijken tevreden te zijn met het stadsbestuur. Er zijn weinig protesten tegen het college.

In de uitzending
In Netwerk een portret van Havana aan de Waal. Hoe heeft het linkse college gepresteerd de afgelopen vier jaar? En is een linkse coalitie in het kabinet denkbaar? Uit een recente peiling van de Volkskrant blijkt dat een meerderheid voor een linkse partij zou stemmen. In de uitzending geeft politicoloog en oud-PvdA-voorzitter Ruud Koole zijn visie over een linkse regering. Ook geeft VVD-fractieleider Jozias Van Aartsen zijn mening over een âroodâ kabinet.