Ingezonden persbericht


Zelf bouwen beter en goedkoper

Amsterdam Anders/ De Groenen doet vandaag samen met de VVD het voorstel meer werk te maken van particulier opdrachtgeverschap in de woningbouw. Raadslid Jupijn Haffmans: 'Als de doe-het-zelf partij bij uitstek willen wij Amsterdammers zoveel mogelijk zeggenschap geven, vooral ook de mensen met minder geld. Zeker over zoiets belangrijks als je woonruimte.'

Amsterdam Anders/ De Groenen diende al in december 2004 een motie in om collectief particulier opdrachtgeverschap te stimuleren. Deze motie werd door de gemeenteraad aangenomen, maar wethouder Stadig vond het niet nodig daar extra aandacht aan te besteden omdat het om een te kleine vraag zou gaan. Uit de notitie die Amsterdam Anders/ De Groenen samen met de VVD indient, blijkt echter dat er wel degelijk vraag is als er ook aanbod is.

Steeds meer mensen hebben moeite met 'wonen uit een pakje' en 'meer van het zelfde'. Als ze zelf opdracht kunnen geven voor hun woon- en/of werkruimte ontstaat meer variëteit, wat kan helpen de eentonigheid van stadsuitbreidingswijken te voorkomen of te doorbreken. Daarnaast is het ook veel goedkoper om zelf te bouwen.

Het aantal woningen dat in de gemeente Amsterdam via particulier opdrachtgeverschap tot stand komt is bijzonder klein. In de periode januari 2005 tot en met november 2005 bedroeg het aandeel verleende bouwvergunningen aan particulieren 0,6% van het totaal. Ter vergelijking: in dezelfde periode bedroeg dat aandeel in de provincie Noord-Holland 4,9% en in Nederland 9,9%. Omdat ook het consumentgericht bouwen in Amsterdam tot op heden nauwelijks van de grond gekomen is, kan geconcludeerd worden dat de zeggenschap van burgers bij de totstandkoming van woningen nagenoeg nihil is.