Provincie Drenthe

Goedkeuring voor Provinciaal Uitvoerings-programma Externe veiligheid 06 Mar 2006

Dit programma behandelt de uitvoering van het Extern Veiligheidsbeleid voor de komende 5 jaren in de provincie Drenthe en is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen de provincie, de Drentse gemeenten en de Regionale Brandweer Drenthe (RBD). Deze overheden en de RBD werken op dit gebied al goed samen en zij zullen Drenthe in 2010 op een hoger veiligheidsniveau brengen. In het kader van dit programma zullen ook saneringen van uit veiligheidsoogpunt onwenselijke situaties worden aangepakt. De Stuurgroep Externe Veiligheid, waarin de Drentse gemeenten (VDG), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Regionale Brandweer Drenthe (RBD) en de provincie Drenthe vertegenwoordigd zijn, vormt het bestuurlijk platform waar alle besluiten over de invoering van het PUEV 2006 2010 worden besproken. Gedeputeerde Tanja Klip-Martin is voorzitter van deze stuurgroep. De regie over de uitvoering van het PUEV 2006 2010 is in handen van de provincie, die samen met de gemeenten en de RBD externe veiligheidstaken oppakt, uitvoert en afstemt in de nog te vormen Regiegroep Externe Veiligheid Drenthe. In vijf jaar tijd zal een aantal projecten en acties in het kader van externe veiligheid worden uitgevoerd.

Allround deskundigen
Vanaf 2006 zullen structureel allround deskundigen worden aangesteld, die voor de Drentse gemeenten, de RBD en de provincie Drenthe bij externe veiligheidsontwikkelingen zullen worden ingezet en praktische ondersteuning zullen bieden. Om snel op een adequaat werkniveau te komen zal in 2006 bovendien een drietal tijdelijke extra vergunningverleners voor de samenwerkende partners worden ingezet. Ook zal in de komende jaren aandacht worden besteed aan educatie en bijscholing van de Drentse ambtenaren die betrokken zijn bij externe veiligheid. De provincie Drenthe werkt verder mee aan externe veiligheidsprojecten van het Interprovinciaal Overleg (IPO).

Daarnaast streeft de provincie ernaar om samen met de partners eind 2006 een integraal Drents veiligheidsbeleid vast te stellen. Behalve voor externe veiligheid zal daarin ook aandacht zijn voor openbare orde en veiligheid, verkeersveiligheid en sociale veiligheid. In verband hiermee zal een website worden ontwikkeld, waar burgers nadere informatie over veiligheid zullen kunnen vinden.