Ingezonden persbericht


Datum: 06 maart 2006

----------
Jonge Socialisten eisen de vrijlating van kameraad Yuri

Wie dacht dat het er hier in Nederland er heftig aan toe gaat in de Gemeenteraadsverkiezing, heeft duidelijk niet gekeken naar de huidige situatie in Wit Rusland.

Mensen die het niet eens zijn met de huidige president Lukashenko worden opgepakt, en in veel gevallen mishandeld. Politiek actief zijn voor een andere partij dan Lukashenko's betekent het begaan van een 'ernstige misdaad'. Nu de verkiezingen al over minder plaatsvinden, wordt de sfeer in Wit Rusland steeds grimmiger. Vorige week werd de leider van de sociaal democraten Kozulin publiekelijk gemarteld en opgepakt. Ruben Zandvliet: "de Nederlandse regering moet een statement maken, moet zich inzetten om de Wit-Russische oppositie te steunen".

Zo verdween ook Yuri, een jongen van 23 jaar, lid van de (verboden) jongerenorganisatie van de sociaal-democraten, die gisteren werd opgepakt en sindsdien spoorloos is. Ruben Zandvliet: "de ambassade in Nederland moet alles doen wat mogelijk is om de onschuldige mensen te helpen, we kunnen dit niet laten gebeuren".

Een aantal Jonge Socialisten zullen morgen hun campagne op het heetst van de strijd, tijdelijk stopzetten om hun steun te betuigen aan Yuri. Dit zullen zij doen door dinsdag om 16.00u naar de Wit Russische ambassade in Den Haag te gaan en daar te protesteren tegen het gevangenschap van Yuri en andere leden van de zusterorganisatie. ----------
**