FNV Bouw


Noord zet looncontrole voort

Regio Noord gaat door met het controleren van loonstrookjes. Overleg is nog gaande over de meest geschikte vorm. Zo wordt overwogen om op de werkplek loonstrookjes op te halen, waarover de betrokkenen later bericht krijgen. Een andere mogelijkheid is om op diverse plaatsen in de Noordelijke provincies leden in een zaaltje uit te nodigen. Dit is een van de resultaten van de succesvol verlopen controle-actie van zaterdag 4 maart. Daar kwamen 90 leden op af.

"Een leuke dag, maar erg arbeidsintensief", zegt regiobestuurder Aafje Farigu, "gemiddeld hadden we een kwartier per bezoeker nodig." Vakbondsconsulent Maartje Faber uit Leeuwarden vindt het "misschien maar goed" dat zij niet kon zien hoeveel mensen er in het restaurant zaten te wachten: "Wie weet was ik daar nerveus van geworden." Bestuurders en vakbondsconsulenten van FNV Bouw rekenden op zaterdagmorgen 4 maart voor leden ter plekke het loonstrookje na. Opvallende uitkomst: er werden weinig fouten gevonden. Aafje Farigu: "Zou het komen doordat we alleen de mensen op bezoek hebben gehad die een loonstrook gekregen hebben?" Bij één bedrijf werd een vergissing gevonden met de gereedschapsvergoeding. FNV Bouw zal dat aankaarten.

Onderzoek van de FNV wijst uit dat meer dan de helft van de Nederlanders er in januari netto op is achteruitgegaan. Dit ondanks het feit de meesten er bruto iets bij kregen. In het FNV-onderzoek, dat door TNS NIPO werd uitgevoerd, wijt driekwart van de mensen dit aan de nieuwe ziektekostenverzekering. De FNV eist nu een extra reparatie van het kabinet van 500 miljoen. "Hoe dit in onze sectoren zit in het Noorden, weten we niet", zegt Aafje Farigu, "want we hebben niet vergeleken met de loonstrookjes van december. Dat zou nog veel meer tijd en inspanning hebben gekost. Ons ging het erom of de werknemers op dit moment krijgen waar ze recht op hebben." Die controle gaat in andere vormen de komende weken door.

FNV Bouw
Postbus 520 - 3440 AM Woerden
Tel 0900 36 82 689 Fax 0348 423 610