Ingezonden persbericht


PERSBERICHT VVD

Campagne Gelderland een succes
Regels, parkeren en sport: de VVD gáát er voor

Er is veel bereikt op de Gelderse tournee van 4 maart. Alles is uit de kast gehaald om de kiezer te bereiken en hier en daar zijn ook punten op de agenda gezet. Zo komt minister Henk Kamp terug naar Westervoort als sporthal De Pals toch mag uitbreiden. De PvdA daar houdt vergroting van deze belangrijke plek voor jeugd en ouderen nog steeds tegen. Verder heeft Kamp in Doesburg uitgelegd dat dankzij de VVD het overheidstekort binnen drie jaar is teruggedraaid en dat de werkgelegenheid weer toeneemt. Neerland staat weer in de Europese Top 3 van werkgelegenheidsstijgers, zei de minister in Doesburg.

De VVD heeft zaterdag twaalf steden en dorpen aangedaan op de Gelderse tour, de dag dat de VVD-verkiezingskaravaan door Gelderland trok. Een greep met sfeer uit de gemeenten:

Buren - VVD brengt voorjaar met hyacinten

Een mevrouw op de markt in het stadje Buren weet nog niet zeker of ze VVD gaat stemmen maar het behoort zeker tot de mogelijkheden. "Maar ik beslis pas in het stemhokje", zegt ze als ze een hyacint krijgt van de VVD. Buren is startpunt van de Gelderse tour van de VVD met prominenten als Statenfractievoorzitter Jan Markink, Statenlid Mariëtte Kroes senator Paula Swenker en Kamerlid Eske van Egerschot. Het is vroeg op de besneeuwde markt in Buren en vooral koud, dus veel publiek is er nog niet, ziet ook VVD-lijsttrekker Marcel Poorthuis. Maar dat komt later op de dag wel goed is de verwachting. Zijn partij heeft naast hyacinten ook pepermuntjes in de aanbieding, ballonnen en allerlei andere dingen. Drie partijen voeren actie en de VVD staat helemaal klaar. Ze hebben een grote bus behangen met posters en vlaggen met VVD-voorzitter Henk Vos aan het stuur. Later op de dag gaan ze veertien kernen van de gemeente Buren aandoen. Ook daar worden de mensen opgeroepen te gaan stemmen en het liefst natuurlijk voor de liberalen. Die hebben in een zeer constructieve oppositie de afgelopen vier jaar hoop bereikt, voor de burgers. Zo is snoeihoutverbranding niet afgeschaft en is de bouw van een tweede bedrijfswoning mogelijk gebleven. Daarnaast heeft de VVD een belangrijke bijdrage geleverd om de financiën weer op orde te brengen waardoor een verdere stijging van de ozb kon worden voorkomen. Prettig, veilig en betaalbaar wonen en werken, daar gaat de VVD voor, zegt kandidaat en campagneleider van de Gelderse tour Frans Bevers. Wat de verkiezingen gaan worden, is onbekend. De VVD hoopt op winst. Een voordeel voor de liberalen is mogelijk dat de lokale partijen enorm versplinterd zijn. De gemeente van 25.000 inwoners heeft negen partijen, waarvan vijf lokale. "Maar de VVD heeft contacten in Gelderland en Den Haag en die hebben de lokale partijen niet."

Beuningen - VVD spreekt kiezers aan bij Albert Heijn

Bij Beuningen spreekt de VVD de kiezers aan bij de Albert Heijn. En er zijn thema's genoeg in de gemeente die in het Rijk van Nijmegen en het land van Maas en Waal ligt. Om maar wat te noemen: de parkeerproblemen. VVD-lijsttrekker Wim Brand: "Op zaterdagmiddag kun je tussen 12 en 4 je auto hier op het Mauritsplein niet kwijt. Daar moet wat aan gebeuren. Verder is de voetbalvereniging een veel besproken onderwerp. De vereniging is op zoek naar een betere accommodatie. Dat is een groot thema hier. Moeten ze renoveren en uitbreiden of helemaal verhuizen? Het brengt ook andere vragen met zich mee, wat betekent een en ander voor de bereikbaarheid, het parkeren en voor de omwonenden of toekomstige bouwplannen?"
Terwijl Wim Brand de mensen folders geeft en de prominenten als Statenfractievoorzitter Jan Markink, Statenlid Mariëtte Kroes senator Paula Swenker en Kamerlid Eske van Egerschot ook druk meedoen, geeft de nummer twee van de VVD-lijst, Marianne Schuurmans, een interview aan de lokale omroep. Vrouwen in de politiek is een onderwerp van het interview. De VVD is een partij die meer vrouwen in de politiek wil, staat ook aangeplakt op de stand van de VVD. En dat lukt. In veel plaatsen en grote steden levert de VVD al jarenlang vrouwelijke wethouders.

Ede - Kleurrijk Ede en een dweilorkest

Vele duizenden passanten hebben er profijt van: de VVD pakt groots uit in Ede met pennen, schuifpuzzels en andere hebbedingetjes. Het is ook meteen gezellig in de winkelstraat bij de Grote Kerk in het Edese stadscentrum. Een dweilorkest in VVD-shirts speelt vrolijke muziek en de mensen lopen gelijk met een glimlach door de winkelstraat langs de VVD-stand die een gezellige kerstmarktsfeer uitstraalt. Met het orkest laat de VVD zich duidelijk horen en dat is ook de bedoeling. De VVD gaat voor een kleurrijker Ede, zegt lijsttrekker Willy Hulzebos nadrukkelijk door de geluidsinstallatie. Het staat ook op de website van de VVD,
www.VVD-ede.nl en www.kleurrijkede.nl te lezen: meer aandacht voor veiligheid maar zonder de kosten af te wentelen op ondernemers. Aandacht voor zorg en sport en onderwijs en meer kansen op de arbeidsmarkt. Statenfractievoorzitter Jan Markink: "En een betere bereikbaarheid voor de stad." De VVD'ers in Ede doen er alles aan om het zo ver te krijgen.

Putten - 10 procent minder regels

Glühwein voor de passanten en een springkussen voor de kinderen: de VVD brengt gelijk sfeer in het centrum van Putten. Bijna de hele dag staat de VVD met verschillende andere partijen in de winkelstraat in het dorpshart. Senator Paula Swenker geeft het goede voorbeeld. "Je moet kijken of er mensen met een stuurs gezicht langs de kramen van anderen lopen. Die moet je aanspreken", zegt ze terwijl ze de daad bij het woord voegt. En het werkt: de mensen nemen met een glimlach de folders mee en stellen vragen over het liberale gedachtegoed van de VVD. Hetzelfde geldt voor Statenlid Mariëtte Kroes die in Putten de passanten aanpreekt en folders meegeeft zodat de kiezers thuis eens na kunnen lezen waar de liberalen nou eigenlijk voor staan. Putten is wel een beetje een uitzondering in de politiek. Saillant detail is dat Christenunie en SGP zo'n grote meerderheid hebben, dat PvdA en VVD ooit hebben overwogen een lijstverbinding aan te gaan. Dat zou een unicum in het land zijn geweest. De verbinding is er overigens niet gekomen. De VVD staat voor een open politiek in Putten, waar achterkamertjes niet thuishoren, verder gaat de partij onder meer voor meer veiligheid een beter milieu en natuurlijk voor minder regels. In Putten moet 10 procent van de regels waar burgers tegenaan lopen, verdwijnen. Verder heeft de VVD ook een tienpuntenplan voor Putten en dat is ook in het dialect geschreven.

Arnhem - Toegankelijk bezoek minister Kamp

"Wat een toegankelijke minister is die Henk Kamp toch", dat kreeg Margreet van Gastel, de nummer twee in Arnhem, vaak te horen. Kamp bezocht Arnhem ging mee met het uitdelen van folders en discussieerde met het publiek op het Land van de Markt. Hij heeft heel veel gesprekken gevoerd, ook langere", zegt Van Gastel. Op het Land van de markt, bij de Espritwinkel, had de VVD de hele dag ene kraam staan. Daar hebben de VVD'ers mensen opgeroepen de verkiezingen niet te vergeten. "Belangrijk is dat mensen gaan stemmen en het liefst VVD", aldus Van Gastel.

Zaltbommel - Betere leefomgeving en werkgelegenheid behouden

Statenlid Conny Bieze is dik tevreden over het bezoek aan Zaltbommel. Daar begon de campagnetour op een wit besneeuwde markt in Zaltbommel. De stemming kwam er snel in door een dweilorkest. Daarna volgde een bustour waarbij de ijzergieterij Van Voorden bezocht werd. Dit bedrijf dat midden in een woonwijk staat, wordt met behulp van financiële middelen van de landelijke en provinciale overheid eindelijk verplaatst zodat er voor Zaltbommel een betere leefomgeving ontstaat en ook de werkgelegenheid behouden blijft.

Westervoort - minister Kamp steunt uitbreiding De Pals

In Westervoort is sporthal de Pals een belangrijk item. Minister Kamp krijgt er een rondleiding van de eigenaar en het personeel, nadat hij is verwelkomd door de Westervoortse politiek en winkelcentrum de Wyborgh heeft bekeken. Vol lof werd er gesproken over de mooie uitstraling van het centrum. De ondernemer van De Pals, die een sporthal en een zwembad heeft waar druk wordt gesport, wil al tijden dolgraag uitbreiden. Vergroting wordt door de actiegroep Emmerik enorm tegengewerkt en de PvdA steunt de actiegroep. VVD-lijsttrekker Arthur Boone snapt niet waarom. Boone: "De sociaal -democraten hebben de actiegroep die tegen uitbreiding van een school is, helemaal omarmd. Daardoor is voortbestaan van de sporthal in gevaar. De ondernemer moet zijn bedrijf verder uitbreiden om het rendabel te krijgen. Minister Henk Kamp van Defensie lijkt het een merkwaardige zaak te vinden dat die uitbreiding zo gevoelig ligt. Ook Boone begrijpt niets van de opstelling van de PvdA. "Sport is goed, het is een sociale bezigheid, het maakt je sterk en gezond, ik snap niet dat de PvdA zulke risico's met de Pals neemt. Door de actiegroep zo nadrukkelijk te steunen zetten ze ook het voortbestaan van De Pals op het spel.Wij, de VVD, willen dat de hal wel kan uitbreiden zodat mensen prettig kunnen blijven sporten. We willen deze voorzieningen voor Westervoort behouden. Want daar gaat het om bij leefbaarheid."

Boone gaat trouwens in Westervoort mensen naar de stembus rijden. Mensen die bijvorbeeld slecht ter been zijn, kunnen hem bellen. Arthur Boone, 06 26510306.

Doesburg - VVD wil meer allochtonen aan het werk

Meer allochtonen moeten aan het werk worden geholpen. Die boodschap gaf kamerlid Eske van Egerschot af bij een bomvol politiek café in Doesburg waarmee de Gelderse tournee van de VVD is afgesloten. Ze gaf in het mosterdstadje aan dat de liefde wel van twee kanten moet komen. Werkgevers discrimineren soms en bewust of onbewust als ze een brief krijgen waar de naam Mohammed of Ahmed onder staat. Maar allochtonen hebben soms ook moeite zich aan te passen aan de Nederlandse normen en waarden. Van Egerschot: "Ze beheersen soms de taal onvoldoende. Ze willen soms niet onder een vrouw werken of onder iemand die een andere seksuele geaardheid heeft of in een bedrijf waar veel vrouwen werken. Maar werkgevers moeten dat om weer niet generaliseren over de hele groep. Ik geloof niet dat regelgeving hierover helpt. Evenmin helpen de PvdA-plannen om anoniem solliciteren mogelijk te maken. Daarmee zorg je alleen maar dat mensen alsnog worden afgewezen op een gesprek: Mensen die willen discrimineren doen dat toch wel. Er is gewoon een cultuuromslag nodig"

Doesburg - kabinetsbeleid leidt tot economisch succes

Minister Kamp voelde zich in Doesburg gelijk thuis. Hij komt zelf uit Zutphen, heeft in Borculo gewoond en toert vaak op de motor door het gebied. De kabinetsdeelname van de VVD heeft Nederland geen windeieren gelegd. De werkgelegenheid zit weer in de lift, het economisch herstel is aan de gang. Volgens minister Henk Kamp heeft de VVD dat succes voor een groot deel in gang gezet. "Toen PvdA en CDA geen regering konden vormen, is aan ons gevraagd of wij mee wilden doen. We wilden dat wel, maar onder de voorwaarde dat er serieuze economische hervormingen plaats zouden vinden. We hebben de WW wat veranderd. We hebben nog meer hervormingen doorgevoerd. Kortom: we hebben succes gehad en we hebben misschien wat impopulaire maatregelen moeten nemen maar we hebben gedaan wat goed is voor het land."

Andere gemeenten en dorpen die tijdens de tournee van de VVD zijn bezocht, zijn Neder-Betuwe, Voorthuizen, Eerbeek en Elburg.

De VVD heeft in de afgelopen campagnemaand al de nodige prominenten naar Gelderland gehaald, naast minister Kamp. Jozias van Aartsen, staatssecretaris Mark Rutte, Kamerleden Hans van Baalen, Edith Schippers, Ed van der Zande, Anouchka van Miltenburg en Eske van Egerschot waren in Gelderland. Verder deden Annemarie Jorritsma, Gerrit Zalm, Henk van Hoof en Melanie Schultz de provincie aan. Evenals minister Rita Verdonk en europarlementariër Jan Mulder.


---



Ingezonden persbericht