Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ)

Persbericht

6 maart 2006

Gebruiken rond zwangerschap en geboorte: leren van andere culturen

Donderdag 2 maart jl. is het boek `Wereldwijde gebruiken, wereldvreemd in Nederland' verschenen bij het NIGZ. Dit boek geeft een overzicht van niet-westerse gebruiken bij zwangerschap en geboorte in en buiten Nederland.

Mensen die in Nederland wonen en een niet-westerse achtergrond hebben, hechten vaak aan hun eigen culturele gebruiken rondom zwangerschap en geboorte. Zowel voor mensen met een westerse als voor mensen met een niet-westerse achtergrond is het leerzaam om op de hoogte te zijn van de `vreemde' gebruiken van de ander. De communicatie met mensen uit andere culturen verloopt gemakkelijker naarmate wij hun tradities beter begrijpen. Daarnaast kunnen we onze eigen vanzelf¬sprekende gebruiken in perspectief zetten door ze te vergelijken met gebruiken uit andere culturen.

Citaat auteur Yvonne Lefèber: "Ik wil niet de volledige tropenvroedkunde promoten in het westen, maar bijvoorbeeld in West-Afrika worden moeders en kind na de bevalling afgeschermd van de gemeenschap. Daar kunnen westerlingen, met hun drukke kraamvisite, nog veel van leren."

Veel voorbeelden in woord en beeld
Het boek laat in woord en beeld tradities rondom zwangerschap en geboorte in diverse niet-westerse culturen zien. De auteurs beschrijven gebruiken in bijvoorbeeld de Surinaamse, Chinese en Marokkaanse cultuur. Het boek is een eye-opener voor mensen die werkzaam zijn in de zorg, maar het is ook erg leuk voor zwangere vrouwen en hun omgeving.

Over het boek
Yvonne Lefèber en Henk Voorhoeve: Wereldwijde gebruiken, wereldvreemd in Nederland. Niet-westerse gebruiken bij zwangerschap en geboorte in en buiten Nederland. Boek, 52 pag., 24 x 17 cm, gebonden, prijs: EUR 9,95. Woerden, NIGZ, 2006. ISBN: 90-6928-243-7. Verkrijgbaar via het NIGZ (www.nigz.nl/winkel) en via de boekhandel.


----------------------------------------