Ingezonden persbericht


Persbericht

Unheard Film - the New Soundtrack Festival in Amsterdam

Amsterdam, 14 december 2005

een nieuw festival waar je kijkt met je oren

Van 7 t/m 11 maart maakt Unheard Film the New Soundtrack Festival haar debuut in filmtheater Kriterion te Amsterdam. Voor het eerst wordt er een festival georganiseerd dat geheel is gewijd aan muziek en geluid in de film. Gedurende het festival zal Kriterion getransformeerd worden tot een audio-visuele tempel. Kunstenaars uit verschillende disciplines komen samen om de twee bouwstenen, beeld en geluid, van cinema op een vernieuwende manier met elkaar te verbinden op de meest uiteenlopende manieren. Kortom, het festival biedt een platform voor jonge, creatieve professionele sound designers, componisten, producenten en regisseurs die zich over het specifieke vak geluid kunnen buigen.

Het doel van Unheard Film is tweedelig. Enerzijds willen we aandacht geven aan filmmuziek en sounddesign in Nederland en dit maken tot een wetenswaardige discipline. Anderzijds streven we ernaar het publiek kennis te maken over de kunst van sounddesign en filmmuziek. Beide doelen willen we door ons veelzijdige programma behalen. Zo biedt het programma aan de ene kant een plek aan jonge (film)professionals om hun talent te demonstreren en met elkaar in contact te komen. Anderzijds wordt aan het publiek een nieuwe dimensie gegeven aan de filmervaring, die stimuleert om filmgeluid te herkennen en te waarderen. Unheard Film wil als een volwaardig filmfestival daarom de ondergeschikte rol van muziek en geluid voor eens en voor altijd veranderen.

HOOFDPROGRAMMA
De allereerste editie van Unheard Film zal bestaan uit een uitgebreid programma dat zich geheel laat inspireren door de power of sound. In het hoofdprogramma Unheard Film, zullen artiesten zoals Coparck en Perquisite voor een unieke live optreden zorgen. Coparck is een Nederlandse band die bekend staat om hun melodische, eclectische indie-pop. Hun album, Few Chances Come Once in a Lifetime, is door VPRO s 3voor12 verkozen tot één van de beste 12 Nederlandse albums. Perquisite is een getalenteerde muzikant, winnaar van de Essent Award en genomineerd voor de Dutch Mobo Award in de categorieën beste album en beste live act. In samenwerking met de artiesten wordt een bekende film gekozen waarvoor zij de komende maanden een geheel nieuwe soundtrack zullen schrijven. Deze zal vervolgens live opgevoerd worden tijdens het festival. Daarnaast zullen er in The Battle studententeams van verschillende academies zoals de NFTA, HKU, Rietveld Academie, Conservatorium/Sonologie Den Haag, Academie Minerva Groningen, Willem de Kooning Rotterdam, Academie Beeldende Kunsten Maastricht, om er een paar op te noemen, strijden voor de beste gecomponeerde soundtrack voor een korte film.

NEVENPROGRAMMA
Shoot The Music, in samenwerking met MTV zal er voor een opkomende Nederlandse band door verschillende beginnende regisseurs een videoclip gemaakt worden, zij zullen strijden voor de Unheard Film video award (dit onderdeel is o.v.b).

Pre-Post-Production, een bekende film wordt vertoond met een nog onafgewerkte en eventuele afgewezen soundtrack.

Sonic Visionaries, studentfilmmakers van de genoemde academies maken een korte film bij een vooraf gekozen geluidsfragment.

Cross-Over, in dit onderdeel wordt een compilatie samengesteld van typische genrefilms waarbij door het gebruik van filmmuziek uit een heel ander genre of continent een nieuw kunstwerk ontstaat.

Masterclass, een panel van mensen uit het vakgebied zal de fragmenten analyseren en aantonen welke narratieve technieken worden toegepast. Hiervoor zullen Nederlandse sprekers worden uitgenodigd maar ook internationaal gerenommeerde vakmensen als Larry Sider (o.v.b.), oprichter van de School of Sound en Hoofd van afdeling post productie van de National Film and Television School.

CinemaDiscutabel, een discussie over de ethiek van het gebruik van muziek en geluidsmontage in televisiereportages en documentaires.

Audio Masters, een retrospectief waarin (moderne) klassiekers zullen worden vertoond die beschikken over een interessante geluidstrack, zoals:
- Apocalypse Now

- La Haine

- The Conversation

- Hukkle

- Lost Highway

- Dogville

ACTIVITEITEN
Naast dit dynamische programma zullen er gedurende het gehele festival verschillende activiteiten plaatsvinden, zowel in de foyer als in de hal van Kriterion, waarbij het publiek zelf kan experimenteren met de kracht van geluid. Zo zal er een D.I.Y. worden opgebouwd waar de bezoeker los kan gaan op een eigen soundtrack. Hiervoor kan de bezoeker gebruik maken van toonaangevende softwarepakketten onder begeleiding van een professionele sounddesigner. Uiteraard is er daarnaast nog ruimte voor ontspanning, zoals het Horrorhok, feestjes met DJs en VJs en een spectaculair optreden van The Oscars. Verder bestaat er een mogelijkheid om door Amsterdam te fietsen in de jaren 20 met je eigen soundscape!

EINDE PERSBERICHT

www.unheardfilm.nl