Start 54e Nationale Kampioenschap Metselen

Knb

http://www.baksteen.nl

P E R S B E R I C H T

Velp, 1 maart 2006

Op 7 maart a.s. starten de regionale voorronden van de 54e Nationale Wedstrijd in het Metselen met Baksteen. Tijdens de landelijke finale van de metselwedstrijd, half april in Leiden, vindt tevens de Nationale Voegwedstrijd plaats. De wedstrijden zijn al sinds 1952 een initiatief van de Nederlandse baksteenindustrie. Het wil daarmee de instroom naar de metsel- en voegopleidingen stimuleren en een prikkel voor goed vakmanschap zijn.
De opzet van de wedstrijd onderscheidt zich van soortgelijke wedstrijden elders doordat het finalewerkstuk na afloop blijft staan. Op die wijze is Nederland de afgelopen jaren verrijkt met door metselleerlingen gemaakte zitelementen, muren en zonnewijzers.

Voorronden
De Nationale Wedstrijd in het Metselen met Baksteen start met drie regionale voorronden. Aan deze voorronden wordt deelgenomen door ruim 60 metselleerlingen uit de hoogste klassen van diverse scholen uit het Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs (VMBO), onderdeel Bouwtechniek. In 2006 vinden de voorronden plaats in Heerhugowaard, Tilburg en Coevorden.

Een vakjury beoordeelt de prestaties van de deelnemers (van metseltechniek tot werkplekverzorging). De best presterende deelnemers van de regionale voorronden komen tegen elkaar uit in de landelijke finale. Daaraan wordt ook dit jaar weer deelgenomen door de winnaar van de Friese Metselwedstrijd. Deze wedstrijd vindt plaats op 2 en 3 maart a.s bij de Praktijkopleiding Bouw in Leeuwarden.

Finale
De finale vindt plaats in week 16 in Leiden. Decor vormt de RK begraafplaats Zijlpoort. Het finalewerkstuk bestaat uit een zestal trapopgangen met grondkerende muren. Nadat deze gereed zijn vindt de Voegwedstrijd plaats. Daaraan wordt deelgenomen door leerlingen van de Nederlandse Stichting Praktijkopleiding Voegen (NSPV) in Boxtel. De voegwedstrijd kent dus geen voorronden.

De landelijke kampioenen Metselen en Voegen ontvangen ieder een wisselprijs: de Zilveren Troffel en de Zilveren Voegspijker. Deze wordt op vrijdag 28 april a.s. in Leiden uitgereikt; door wie wordt nog even geheim gehouden.

Organisatie
De wedstrijd is een initiatief van de Nederlandse baksteenindustrie en wordt georganiseerd door haar brancheorganisatie KNB in nauwe samenwerking met die voor de aannemerij en met opleidingsinstellingen (Fundeon, de samenwerkingsverbanden in de bouw en de VMBO-opleidingen Bouwtechniek).

KNB
Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten is de brancheorganisatie van de Nederlandse baksteenindustrie. Lid zijn zowel nationale als multinationale bedrijven. Het KNB behartigt de collectieve belangen van de leden op het gebied van milieu, energie, grondstoffen, normeringen en de bouwpraktijk. Verder draagt KNB zorg voor kennisontwikkeling en kennisoverdracht aan de beroepspraktijk van ontwerper tot verwerker en op alle niveaus van opleiding.
De Nederlandse baksteenindustrie produceert metsel- en straatbaksteen, heeft een gezamenlijke omzet van ca. 270 miljoen euro (2005) en biedt werk aan zo n 1.400 personen.

Regionale voorwedstrijden:

dinsdag 7 maart 2006: Samenwerkingsverband Espeq
W.M. Dudokweg 66
1703 DC Heerhugowaard

woensdag 8 maart 2006: Midden Brabant College
Reitse Hoevenstraat 12
5042 EH Tilburg

donderdag 9 maart 2006: De Nieuwe Veste
Van Heeckerenlaan 2
7742 AB Coevorden

en voorts:


2 en 3 maart 2006 : Praktijkopleiding Bouw Friesland Beroepenwedstrijd VMBO Archimedesweg 8
8912 AK Leeuwarden

Finale:

Metselen en voegen : 18, 19 en 20 april 2006
Visser t Hooft College & Bouwopleidingen Rijnland
RK begraafplaats Zijlpoort te Leiden

De prijsuitreiking is op vrijdag 28 april in Leiden.


Noot voor de redactie/