Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht


1 maart 2006

Persuitnodiging

Forumdiscussie over milieu en veiligheid in Den Haag

Duurzame ontwikkeling noodzakelijk om conflicten te voorkomen

Hoe kan een beter beheer van natuurlijke hulpbronnen de stabiliteit en vrede in de wereld vergroten? Hoe kan klimaatverandering de leefsituatie van mensen bedreigen? Deze vragen staan centraal op 7 maart tijdens een forumdiscussie over milieu en veiligheid. Tijdens deze forumdiscussie spreken naast staatssecretaris Van Geel (milieu), vertegenwoordigers van politiek, milieuorganisaties en wetenschap. De discussie wordt georganiseerd door het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordeningen en Milieubeheer (VROM), samen met het Institute for Environmental Security en het Adelphi Research instituut.

Tentoonstelling

In aansluiting op de discussie opent staatssecretaris Van Geel een tentoonstelling over milieu, veiligheid en samenwerking . De tentoonstelling maakt duidelijk hoe de uitputting van natuurlijke hulpbronnen en het niet duurzaam beheer van watervoorraden en landbouwgronden de spanningen tussen en binnen landen vergroot. Ook laat de tentoonstelling zien hoe samenwerking bijdraagt aan vrede en stabiliteit. Centraal begrip bij deze tentoonstelling is ecologische veiligheid: hoe kunnen mensen in een veilige omgeving wonen, zonder dat zij worden bedreigd door natuurgeweld (zoals overstromingen, droogte) en conflicten als gevolg van niet duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen (zoals bossen, grondstoffen). De tentoonstelling wordt op 7 maart geopend en is voor iedereen tussen 8 en 16 maart te bezichtigen in de Centrale hal van VROM. Conflicten

Natuur- en milieuproblemen, zoals klimaatverandering, droogte, watervervuiling, verwoestijning, ontbossing en landdegradatie dragen in toenemende mate bij tot conflicten en spanningen. De conflicten over voedsel, energie, (schoon) water, hout en andere hulpbronnen vinden met name in ontwikkelingslanden plaats. Ook zijn er steeds meer milieuvluchtelingen door de uitputting en aantasting van de directe leefomgeving.

Programma 7 maart:

15.30 ontvangst deelnemers
16.00 welkom door Wouter Veening (dir.Institute for Environmental Security) 16.15-17.00 paneldiscussie met Alexander Carius (dir. Adelphi Research Instituut)

Georg Frerks (universiteit Utrecht)

Kees Homan (Clingendael)

Fred Langeweg (Milieu en Natuurplanbureau)

Diederik Samsom (PVDA)

Coby van der Linde (Clingendael) (nog niet bevestigd) 17.00-17.30 conclusie Staatssecretaris Pieter van Geel 17.30 opening tentoonstelling en aansluitend receptie

Locatie:

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Rijnstraat 8, 2515 XP Den Haag Journalisten kunnen de forumdiscussie bijwonen, maar moeten zich daarvoor aanmelden bij het ministerie van VROM.