Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 2 maart 2006

Winkeliers vragen gemeenten om bereikbare binnensteden

Winkeliersorganisatie Platform Detailhandel Nederland grijpt de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart aan om de politieke partijen in de Nederlandse gemeenten duidelijk te maken hoe gemeenten kunnen bijdragen aan de bereikbaarheid van de binnensteden. Het Platform maakt zich ernstige zorgen over de toegankelijkheid van de binnensteden en vindt dat haast is geboden.

Goede bereikbaarheid van de binnenstad is een essentiële voorwaarde om een winkelcentrum succesvol te maken. Zolang een winkelcentrum niet goed bereikbaar is, zal het worden belemmerd in de omzetgroei en stijgen de kosten van bevoorrading. Dit centrum wordt zo minder aantrekkelijk voor consumenten en winkeliers.

De laatste jaren hebben gemeentelijke regelgeving en gemeentelijk beleid de bereikbaarheid van de winkels in de binnensteden geen goed gedaan. Zowel de bereikbaarheid van de winkel voor de consument als voor het bevoorradend verkeer is de laatste jaren achteruit gegaan. Te krappe venstertijden, grote verschillen tussen voertuigeisen, uit de pan gerezen parkeertarieven en binnenkort weer milieueisen op het gebied van luchtkwaliteit zorgen voor een continue druk op de winkeliers in de binnensteden.

Het Platform Detailhandel Nederland vindt dat gemeenten kunnen zorgen voor een betere bereikbaarheid van de winkels in de binnensteden en dus uiteindelijk ook vitale binnensteden.

Het Platform Detailhandel Nederland vraagt de politieke partijen bij de coalitievorming aandacht te besteden aan de volgende punten:
* Een betere spreiding van de bevoorrading. Nu moeten veel vrachtauto's tegelijkertijd de stad in. Dit zorgt voor onnodige opstoppingen. Winkels die dat willen, moeten bijvoorbeeld in de vroege avond of nacht bevoorraad kunnen worden.
* Voertuigeisen zoals lengtecriteria kunnen uniformer. Gemeenten kunnen met de overige gemeenten in de regio afspraken maken over zo uniform mogelijke lengtecriteria. Dit zal zorgen voor meer efficiëntie en minder verkeer in binnensteden.
* Parkeertarieven hebben invloed op de toestroom van publiek naar de binnensteden. In verschillende steden is de laatste jaren sprake van een daling van het aantal bezoekers, terwijl de tarieven blijven stijgen. Een daling van de tarieven kan weer meer publiek trekken.
* Milieueisen aan bevoorradend verkeer zullen zorgen voor hogere beleveringskosten. Niet vergeten moet worden wat de bijdrage van wegtransport in de opbouw van de fijnstofconcentratie is: ongeveer 5%. Het onderwerp moet in proportie gezien worden. Hiernaast hoort er een nationale regeling te komen, om een lappendeken te voorkomen. Deze regeling moet zich richten op de doorstroming van verkeer.

----------
Het Platform Detailhandel Nederland (www.platformdetailhandel.nl) is een samenwerkingsverband van de filiaal- en grootwinkelbedrijven, de zelfstandige ondernemers in de detailhandel en het winkelambacht. Dit samenwerkingsverband vertegenwoordigt hiermee alle winkels in Nederland.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Rogier Brinkhof, secretaris Bereikbaarheid.

Telefoon: 070-320 23 45 of e-mail: rogier@platformdetailhandel.nl