Gemeente Zaanstad

Lijsttrekkersdebat en verkiezingen Uitslagen verkiezingen op vele manieren te volgen: internet, radio, uitslagenavond 02-03-2006

Dinsdag 7 maart aanstaande krijgen ruim 100.000 Zaanse stemgerechtigden de gelegenheid hun stem uit te brengen. Vanaf het moment dat de stembureaus sluiten, om 21.00 uur, brengt de gemeente de tussenuitslagen en einduitslag naar buiten. Dat doet ze op verschillende manieren: via radio, internet en een speciale uitslagenavond uit het Bannehof.

Lijsttrekkersdebat zaterdag 4 maart
Voorafgaand aan de verkiezingen kunt u op zaterdag 4 maart van 17.00 - 19.00 uur in de Vermaning aan de Westzijde 80 in Zaandam horen waar de 12 partijen in Zaanstad voor staan. Aan de hand van prikkelende stellingen wordt er gedebatteerd over sfeer in de stad, werkgelegenheid, verkeer, cameratoezicht, hoogbouw, de bewoners en haar bestuur, sport en luchtkwaliteit. Verslaggevers Jeroen Dirks en Jos Heeremans van Radio Noord-Holland leiden het finale lijsttrekkersdebat. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Iedereen is van harte welkom.

Huidige aantal zetels gemeenteraad van Zaanstad en volgorde partijen komende verkiezing

Partij

Lijstnummer

Aantal zetels nu

ZOG

1

2*

VVD

2

7

PVDA

3

6

CDA

4

5

Groenlinks

5

3 * ( was 4. 1 lid stapte tussentijds over naar DZ)

Onafh. Raadslid Muller

1

SP

6

2

ROSA

7

2

D66

8

1

Christen Unie

9

1

Zaanstad Transparant

10

5

Democratisch Zaanstad

11

4

Partij voor de IJsbaan

12

Geen. Nieuwe partij

In 2002 behaalde de ZOG 11 zetels en werd daarmee de grootste partij in Zaanstad. De partij viel hierna uiteen in Zaanstad Transparant (5 zetels), R. Muller (onafhankelijk samenwerkend met GroenLinks - 1 zetel), Democratisch Zaanstad (4 zetels, waarvan 1 door overstap van R. Dissels van GroenLinks naar DZ) en ZOG (2 zetels).

Speciale uitslagenavond in het Bannehof
Zaanstad organiseert op 7 maart in het gemeentehuis een speciale uitslagenavond. De bijeenkomst is voor iedereen vrij toegankelijk, de deuren gaan om 20.00 uur open. Het wordt een afwisselende avond. Na 21.00 uur komen de resultaten van de 62 stembureaus binnen. De tussenuitslagen per stadsdeel en per stembureau worden gepresenteerd op grote schermen in de raadzaal. Daar zijn ook twee presentatoren die de uitslagen van commentaar voorzien. Tussen de bedrijven door draaien op video sfeerimpressies uit de stembureaus. Niet alleen de plaatselijke uitslagen zijn te volgen, maar ook de landelijke uitzending van de NOS. Dat gebeurt op een groot scherm in de foyer. De avond wordt muzikaal omlijst door de jazzformatie Two-Jazzy.

Zaanradio
De locale omroep zendt het lijsttrekkersdebat uit op zondag 5 maart tussen 14.00 en 16.00 uur. Ook verzorgt Zaanradio op 7 maart een speciale uitslagenavond. Stem af op 107.1 FM (ether) of 103.3 FM (kabel).

Internet
Het is de eerste maal dat Zaanstad via internet de uitslagen aan haar inwoners aanbiedt. Zaanstad plaatst de verkiezingsuitslagen direct op haar website: www.zaanstad.nl. De button `Uitslagen gemeenteraadsverkiezing 2006' geeft op dinsdag 7 maart de laatste informatie.

Bijgewerkt op 03-03-2006