Gemeente Albrandswaard


Albrandswaard kiest ook in metrostations

Inwoners van Albrandswaard kunnen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op dinsdag 7 maart hun stem ook uitbrengen in de metrostations Rhoon en Poortugaal. De gemeente wil op die manier het stemgemak voor haar inwoners vergroten. Het vervoerbedrijf van Rotterdam, de R.E.T., stelt voor dit doel gunstig gelegen ruimten binnen in de metrostations Rhoon en Poortugaal beschikbaar. De stembureaus in de metrostations gaan om 6.45 uur open.

In Nederland doen 239 gemeenten, waaronder Albrandswaard, mee aan een experiment met stemmen in een willekeurig stemlokaal. Kiezers uit deze gemeenten kunnen bij elk willekeurig stemlokaal in de eigen gemeenten hun stem uitbrengen. In dit experiment biedt Albrandswaard haar inwoners een unieke mogelijkheid. Het is in Nederland de eerste keer dat in een metrostation met een stempas een stem uitgebracht kan worden. Met deze voorziening verwacht men vooral veel forenzen tegemoet te komen. Om die reden is er naast de gebruikelijke stembureaus ook een extra stembureau in een portocabine op de parkeerplaats langs de Rivierweg in Rhoon.

Als het stemmen in een willekeurig stemlokaal binnen de eigen gemeenten een succes wordt, wil minister Pechtold de stempas landelijk invoeren. Hij dient daartoe binnenkort een voorstel in voor wijziging van de Kieswet.