Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Gemeente kijkt kritisch naar stemmen bij volmacht

Sittard-Geleen, 3-3-2006 - Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart 2006 bestaat naast zelf gaan stemmen de mogelijkheid om dit door een ander te laten doen. Hiervoor dient de kiezer een volmacht af te geven. Het hoge percentage volmachtstemmers bij de vorige verkiezingen is voor burgemeester Bronckers aanleiding om het volmachtenbeleid aan te scherpen.

De belangrijkste aanscherping betreft dat volmachtstemmers door de voorzitter van het stembureau verplicht kunnen worden om zich eerst te legitimeren. Indien hieraan geen gehoor wordt gegeven, zal de kiezer niet worden toegelaten tot de stemming. De Kieswet biedt deze mogelijkheid, en vanwege de algemeen geldende legitimatieplicht is toch al iedereen verplicht om een geldig legitimatiebewijs bij zich te dragen.

Daarnaast zal op 8 maart een onderzoek worden ingesteld naar afgegeven volmachten, waarbij een telefonische steekproef onder mensen die een volmacht hebben afgegeven tot de mogelijkheden behoort. In geval het vermoeden bestaat van strafbare feiten, zoals het ronselen van stemmen of het ongeoorloofd overdragen van oproepingskaarten, zal aangifte worden gedaan bij Justitie.

Sittard-Geleen is met bijna 100.000 inwoners de op een na grootste stad van Limburg. Met Heerlen en Maastricht vormt Sittard-Geleen één van de zes stedelijke netwerken in Nederland. Hoogwaardige industrie en een intensieve dienstensector maken Sittard-Geleen tot economische motor van de regio. Tegelijk zorgen het culturele klimaat, de educatieve instellingen en de rijke groenvoorzieningen voor een goede balans tussen wonen en werken. Leefbaarheid en veiligheid zijn speerpunt van beleid. Niet alleen voor de stadskernen maar ook voor wijken en dorpskernen. In deze veelzijdigheid wil Sittard-Geleen zich verder ontwikkelen tot een herkenbare en dynamische stad.




Gemeente Sittard-Geleen