Gemeente Zoetermeer

Zoetermeerse primeur: oproep burgemeester via Cell broadcast

Stem vandaag, Uw stem telt!

Op dinsdag 7 maart om 07.00 uur s ochtends doet burgemeester Waaijer voor het eerst in de historie een oproep via cell broadcast om een stem uit te brengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Iedereen in Zoetermeer die zijn mobiele telefoon heeft ingesteld op cell broadcast ontvangt deze oproep. Zoetermeer is de eerste gemeente die vanaf nu deze techniek gaat toepassen om belangrijke gemeentelijke informatie te versturen.
Als innovatieve ICT-stad zet Zoetermeer nu wederom een uniek middel voor zijn burgers in. Cell broadcast is een nieuwe mobiele dienst waarbij iedereen die aanwezig is binnen het bereik van een zendmast voor mobiele telefonie, radiografische tekstboodschappen kan ontvangen op zijn mobiele telefoon. Zoetermeer heeft vorig jaar meegedaan aan een proef van onder andere het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarbij cell broadcast ingezet werd voor burgeralarmering. Door het succes van de proef gaat de gemeente Zoetermeer dezelfde techniek gebruiken voor belangrijke gemeentelijke informatie. De ontvanger moet zich op moment van verzending wel in Zoetermeer bevinden.

Cell broadcast berichten lijken op sms-berichten, maar er zijn verschillen. Bij cell broadcastberichten kunnen mobiele telefoons net als bij een radio worden afgestemd op een zender of een kanaal. Één kanaal wordt gebruikt voor alarmering bij een ramp en een ander kanaal wordt ingezet voor gemeentelijke berichten.

Om een bericht via cell broadcast te ontvangen, dient de mobiele telefoon eenmalig afgestemd te worden op kanaal 143 voor belangrijke gemeentelijke informatie van Zoetermeer. De deelnemers van de onlangs gehouden cell broadcast proef kunnen dit kanaalnummer nu ook toevoegen voor het ontvangen van de berichten van de gemeente Zoetermeer. Een stapsgewijze uitleg is te vinden op www.cb-diensten.nl Bij het invoeren van de gegevens voor het gemeentelijke kanaal dienen de volgende gegevens ingevoerd te worden: Itemnummer (143) Itemnaam (Gemeente).
De ontvangst van Cell broadcast berichten is gratis.

Zoetermeer ICT-stad
De gemeente Zoetermeer werkt op tal van terreinen mee aan meer en betere toepassingen van ICT in Zoetermeer, zoals de op 3 maart gepresenteerde pilot Streetlight en het project Gigameer dat maandag 6 maart wordt gelanceerd. Zoetermeer beschikt over het hoogste percentage ICT-werkgelegenheid, het hoogste percentage ICT-ers binnen de beroepsbevolking en het hoogste percentage van burgers die een (breedband)internetaansluiting hebben.Klik hier voor meer info over Zoetermeer ICT-stad.