Stadsdeel Westerpark Amsterdam



- UMTS- en GSM-masten aan banden gelegd
Symbolische start aanleg Kindlint
UMTS- en GSM-masten aan banden gelegd

Het dagelijks bestuur van Westerpark heeft dinsdag beleid vastgesteld dat ertoe dient de toename van UMTS- en GSM-masten in het stadsdeel zoveel mogelijk te beperken.

Aanleiding voor het beleid waren gezondheidsklachten van bewoners van het gebouw `De roze olifant' aan het Nassauplein. Het Nationaal Antennebureau inventariseerde op het dak van het complex 14 masten met 28 antennes. Bovendien toonde onderzoek van TNO uit 2003 verband aan tussen UMTS-straling en gezondheid. Dit wordt op dit moment door onderzoekers in Zwitserland nader uitgezocht. Westerpark stelde ook de andere stadsdelen voor om dit beleid te introduceren. Zij kozen ervoor eerst de uitkomsten van het nadere onderzoek afwachten.

Stadsdeel Westerpark wil vanuit het voorzorgsbeginsel uitbreiding van GSM- en UMTS-masten in woongebieden nu al zoveel mogelijk voorkomen, totdat wetenschappelijk voldoende is aangetoond dat de hoogfrequente straling geen schade oplevert voor de gezondheid.

Voortaan informeert het stadsdeel actief haar bewoners over de werkwijze van de operators bij het zoeken naar nieuwe locaties voor antennes en maakt zij plaatsingsplannen van de operators openbaar door publicatie. Stadsdeel Westerpark gaat voor eigen gebouwen geen nieuwe contracten aan voor GSM-/UMTS-installaties en verleent geen toestemming voor nieuwe bouwvergunningsplichtige masten in woongebieden.

Tenslotte zal het stadsdeel woningcorporaties en andere eigenaren verzoeken om evenmin nieuwe contracten aan te gaan voor antennes op woongebouwen.

6 maart 2006