Amsterdam Airport Schiphol

Published: 10:09 06.03.2006 GMT+1 /Source: Amsterdam Airport Schiphol

Ontmoeting met Rembrandt begint op Schiphol

Schiphol, 6 maart 2006

Dit jaar wordt op diverse plaatsen in Nederland gevierd dat Rembrandt van Rijn, Nederlands beroemdste schilder, 400 jaar geleden werd geboren. Voor buitenlandse bezoekers aan de Rembrandtfestiviteiten begint dit Rembrandtjaar op Schiphol. Reizigers maar ook bezoekers, wegbrengers en afhalers zullen dit jaar op verschillende plaatsen op de luchthaven de Schilder van het Licht kunnen ontmoeten.

Speciaal voor passagiers
Het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol, op de Holland Boulevard in het gebied achter de paspoortcontrole, biedt vertrekkende en overstappende passagiers vanaf 2 maart de tentoonstelling 'Rembrandt's Pupils'. Van 1 juni tot 5 september zal hier de tentoonstelling 'Really Rembrandt?' te zien zijn. Dan kunnen bezoekers ook een echte Rembrandt bewonderen, het schilderij De Oosterling uit 1635. Zo kunnen passagiers die dit jaar geen gelegenheid hebben om deel te nemen aan de Rembrandtfestiviteiten in Amsterdam of Leiden, toch kennismaken met deze Hollandse Meester. De Museumshop onder het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol verkoopt het hele jaar souvenirs die speciaal voor het museum ontworpen en geïnspireerd zijn op de Rembrandt tentoonstellingen.

In de maanden april en mei wordt op zes plaatsen in de Lounges en de pieren een kleine expositie ingericht met impressies van het leven in de Gouden Eeuw en informatie over de werken van Rembrandt. In de See Buy Fly winkels zullen artikelen met Rembrandt thema's te koop zijn.

Schiphol Plaza
In de Aankomsthal kunnen Rembrandtfans bij Holland Tourist Information 'fast-track' en 'combi'kaarten kopen voor evenementen en tentoonstellingen in het Rembrandthuis en het Rijksmuseum in Amsterdam en de Lakenhal in Leiden. Ook kunt u hier terecht voor de verschillende Rembrandt-tours die in Leiden en Amsterdam worden georganiseerd.

Ook Schiphol Plaza zal gedurende enkele maanden de sfeer van Rembrandt uitademen. Na het bekijken van deze kleurige versieringen in de winkelstraat, is het goed toeven op het terras van Schiphol's populaire Oudhollandse café: Café Rembrandt bij Aankomsthal 1, waar u op de foto kunt met de oude meester.

Hotelgasten schilderen Nachtwacht
Bijna tweehonderd Van Rijns zijn in januari begonnen met het schilderen van een nieuwe Nachtwacht in het Dorint Sofitel Amsterdam Airport. De komende maanden krijgen ook andere hotelgasten in dit hotel, en in de overige drie Accor-hotels rond Schiphol, het Dorint Novotel, Mercure en Ibis, de kans om mee te schilderen aan deze nieuwe 'meesterwerken'. De doeken worden later dit jaar geveild. De opbrengst gaat naar Wings of Support. Deze stichting biedt steun en medische zorg aan kinderen in ontwikkelingslanden.

Gateway naar Rembrandt 400
Elk jaar arriveren ruim 20 miljoen buitenlandse passagiers op Schiphol. Veel reizigers zullen dit jaar een bezoek brengen aan een van de evenementen of tentoonstellingen die ter ere van het vierhonderdste geboortejaar van Nederlands' beroemdste schilder worden georganiseerd. Het Rembrandtjaar zal naar verwachting bovendien zo'n 200.000 extra buitenlandse toeristen trekken. Amsterdam Airport Schiphol wil reizigers de eerste ontmoeting met Rembrandt bieden. Om de organisatie van het Rembrandtjaar te ondersteunen is Schiphol Group sponsor van 'Rembrandt 400'. Op www.schiphol.nl vindt u meer informatie over de activiteiten op Schiphol gedurende dit themajaar. Hier kunt u ook een digitale ansichtkaart versturen in het thema van Rembrandt.

Met 44,2 miljoen passagiers en ruim 1,4 miljoen ton vracht was Amsterdam Airport Schiphol in 2005 de vierde luchthaven van Europa in aantallen passagiers en de derde in vrachtvolume. Zo'n 90 lijndienstmaatschappijen verbinden de luchthaven op rechtstreekse vluchten met ca. 250 bestemmingen over de hele wereld. Schiphol is daarmee een van de vier belangrijkste mainports of hubs van Europa en een van de twee Europese thuisbases van Air France-KLM en de SkyTeam alliantie. De luchthaven Schiphol is ook een belangrijke economische motor voor de regio. Op de luchthaven waren eind oktober 2004 57.600 mensen werkzaam.

Amsterdam Airport Schiphol is een onderdeel van Schiphol Group. Schiphol Group is een exploitant van luchthavens in binnen- en buitenland en heeft als ambitie om een van de meest toonaangevende luchthavenondernemingen ter wereld te zijn. http://www.schiphol.nl


Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl