Gemeente Gouda


persbericht: stem overal uitbrengen (2/3/2006)

Gouwenaars kunnen tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen nu in ieder stembureau binnen Gouda hun stem uitbrengen. Het kiezen is niet meer gebonden aan een toegewezen stembureau in de buurt van de woning.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen kunnen kiesgerechtigde inwoners van Gouda voor het eerst stemmen in een stembureau naar keuze. De gemeenteraad heeft besloten om mee te doen aan een experiment van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Doel van dat experiment is het stemmen zo gemakkelijk mogelijk te maken en daarmee de opkomst te vergroten.

Burgemeester Wim Cornelis: Ik ben benieuwd of dit werkt. Mijn verwachting is dat als mensen stemmen kunnen combineren met boodschappen doen, op weg naar werk of de kindercrèche, dit positief bijdraagt aan de opkomstcijfers.

Stempas
Inwoners van Gouda hebben daarom in plaats van een oproepingskaart een stempas toegestuurd gekregen. Deze stempas maakt het mogelijk overal in de gemeente te stemmen. Een lijst van stembureaus staat achter op de kiezerslijsten, op www.gouda.nl/verkiezingen en op de gemeentepagina in de Goudse Post.

De stempas is het enige toegangsbewijs tot het stembureau. Bij verlies kan een nieuwe stempas worden aangevraagd bij Publiekszaken in Stadswinkel Buytenerf, Klein Amerika 20. Dit kan tot maandag 6 maart, 17.00 uur. Daarna is het niet meer mogelijk een vervangende stempas te krijgen. Als stemgerechtigden zich in een stemlokaal melden zonder stempas, kan er geen vervangend exemplaar worden aangemaakt en mag dus geen stem worden uitgebracht.