Gemeente Stein


Tibetaanse vlag op gemeentehuis

06-03-2006

Op 10 maart 1959 kwam het Tibetaanse volk massaal in opstand tegen de onderdrukking van hun volk sinds de Chinese bezetting in 1950. Deze volksopstand werd door het Chinese Volksbevrijdingsleger neergeslagen. Duizenden Tibetanen verloren hierbij het leven. Hierdoor werden de Dalai Lama en vele Tibetanen met hem gedwongen om te vluchten naar de buurlanden India, Nepal en Bhutan. De Dalai Lama en meer dan 100.000 Tibetanen wonen sindsdien in ballingschap.

Herdenking
De volksopstand van 10 maart wordt jaarlijks wereldwijd herdacht door Tibetanen en Tibet supporters. De Dalai Lama geeft op 10 maart een verklaring af over zijn visie op de huidige situatie in Tibet en een vreedzame oplossing voor de Tibetaanse kwestie. Dit jaar komen in Den Haag Tibetanen en Tibet supporters uit Nederland samen om de volksopstand te herdenken.

Steunbetuiging
Meer dan 1800 Europese Gemeenten in o.a. Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië, Spanje, België hebben de voorgaande jaren op 10 maart de Tibetaanse vlag uitgehangen op de gemeentehuizen, als teken van solidariteit aan het Tibetaanse volk.
De Stichting Tibet Support groep Nederland zou het een geweldige steunbetuiging vinden wanneer de Nederlandse gemeenten in de voetsporren treden van bovengenoemde Europese landen en ook een gebaar maken van solidariteit.

De gemeente Stein heeft besloten deze actie te ondersteunen. Als steunbetuiging aan het Tibetaanse volk zal op 10 maart vanaf het gemeentehuis in Stein de Tibetaanse vlag naast de Nederlandse vlag wapperen.
Op de website www.tibet.nu vindt u nog meer informatie over de actie.