Gemeente Doetinchem

Gemeente Doetinchem werkt aan mobiliteitsvisie


-6 maart 2006-
De gemeente Doetinchem werkt aan het opstellen van een visie voor verkeer en vervoer voor de gemeente. "OverWegen, Mobiliteitsvisie Doetinchem 2020", zoals de visie gaat heten, is één van de vier grote strategische visieprojecten voor 2006.

De komende jaren krijgt de gemeente meer verkeer te verwerken, enerzijds door de toename van het verkeer in het algemeen en anderzijds door diverse plannen die van invloed zijn op het verkeer, zoals de ontwikkelingen in de binnenstad van Doetinchem. Doel van de mobiliteitsvisie is de gemeente handvatten te geven voor een snelle en veilige verkeersafwikkeling.

Het college gaat het proces open in en wil op basis van objectieve gegevens komen tot de visie die de beste oplossing voor Doetinchem biedt, nu en in de toekomst. Daarbij streeft het college naar goede bereikbaarheid gecombineerd met prettig wonen, werken en recreëren. In het toekomstperspectief Doetinchem 2020 staan richtinggevende aanbevelingen voor het verkeers- en vervoersbeleid van de gemeente. De projectgroep OverWegen werkt deze aanbevelingen uit en baseert zich ook op een geactualiseerd verkeersmodel. Het opstellen van de mobiliteitsvisie gaat vooraf aan verdere besluitvorming over het Masterplan De Schil.

Vier scenario's
College stelt voor een scenario uit te werken met varianten. Om Doetinchem bereikbaar te houden, heeft de projectgroep in de periode van december 2005 tot februari 2006 vier mogelijke scenario's uitgewerkt die allemaal uitgesproken ontwerpen en kenmerken hebben.

De scenario's zijn: Ontspannen Doetinchem, Dynamisch Doetinchem, Voornaam Doetinchem en Doetinchem Beheerniveau. Ieder scenario, op Doetinchem Beheerniveau na, draagt op zijn eigen wijze bij aan het beeld dat is geschetst in de Toekomstvisie Doetinchem 2020. Het college van Burgemeester en Wethouders stelt de gemeenteraad voor het scenario Doetinchem Voornaam verder uit te werken. Reden hiervoor is dat dit scenario in de optiek van het college het beste past bij het Toekomstperspectief Doetinchem 2020.

Het Toekomstperspectief gaat uit van zowel een goed bereikbaar economisch centrum als van een groene en ontspannen stad. Het college stelt de raad tevens voor om ook een oostelijke randweg en een westelijke randweg als varianten mee te nemen. Daarmee geeft het college gehoor aan de motie `Bestuursopdracht Masterplan Schil', die de raad op 15 december 2005 aannam. Daarnaast stelt het college voor Doetinchemmers te stimuleren om vaker de fiets te nemen. Om het voor fietsers aantrekkelijker te maken stelt het college voor om een aantrekkelijk fietsnetwerk op te zetten. Voordeel van meer fietsverkeer is dat het autoverkeer in de stad af zal nemen wat de bereikbaarheid en leefbaarheid ten goede komt.

Inwoners en deskundigen denken mee
Medewerkers van de provincie Gelderland en de regio Achterhoek zijn nauw betrokken bij het plan. Tien uitwerkingsteams met deskundigen en twee klankbordgroepen denken mee met de gemeente bij het opstellen van OverWegen. De teams praten mee over de onderwerpen: fietsverkeer & voetgangers, verkeersveiligheid, openbaar vervoer, bevoorrading binnenstad, vervoersmanagement, parkeren, doorstroming, hulpdiensten, bereikbaarheidsmonitor en regionale bereikbaarheid. Een groep vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties/bedrijven die belangrijk zijn voor de gemeenschap en een groep inwoners die aan drukke wegen wonen, zijn voor de gemeente klankbord.

Planning en inspraak
Op 9 maart buigt de raadscommissie zich over het collegevoorstel. De planning is dat de gemeenteraad op 23 maart de uitgangspunten, criteria en het te onderzoeken scenario voor de mobiliteitsvisie vaststelt. Na de definitieve vaststelling van de visie in juli 2006 start de inspraakprocedure.