Gemeente Doetinchem

Gemeente koopt oude postkantoor terug


-6 maart 2006-
Het college van burgemeester en wethouders wil het monumentale oude postkantoor aan de Burgemeester Van Nispenstraat terugkopen van projectontwikkelaar Torenstad uit Zutphen.

In ruil voor het oude postkantoor wordt het gemeentelijke pand aan de Louise de Colignystraat 11 verkocht aan Torenstad. In dat pand zijn momenteel de gemeentelijke afdeling werk, inkomen en zorg (WIZ) en het streekarchief gehuisvest. Torenstad wil in het pand 16 appartementen voor starters ontwikkelen. Voordat het zover is, moet eerst de gemeenteraad zich op 27 april uitspreken over het voorstel van B&W.

In 2000 werd het oude postkantoor, een rijksmonument, door de gemeente verkocht aan Torenstad. De verkoop vond plaats onder de voorwaarde dat het pand een bestemming zou krijgen in de `kunstnijverheidsfeer'. Sinds de verkoop zijn echter geen geschikte kandidaat-huurders gevonden. De technische staat van het pand is door leegstand en gebrek aan onderhoud snel verslechterd. De gemeente acht de risico's voor het pand onaanvaardbaar groot, mede doordat het een schuilplaats is geworden voor daklozen.

Als de raad het plan goedkeurt wordt bekeken of de gemeente het pand in eigen beheer gaat restaureren of dat het wordt doorverkocht. Er wordt inmiddels al gesproken met een kandidaat die belangstelling heeft voor het pand.