Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Burgemeester scherpt controle op volmachten verder aan

Sittard-Geleen, 6 maart 2006 - Burgemeester J.H.M. Bronckers gaat de controle rondom het gebruik van volmachten bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart verder aan te scherpen. Aanleiding daarvoor zijn signalen die hem recent bereikt hebben dat er mogelijk volmachten zijn geronseld in de gemeente. De aanscherping is gedaan om te bevorderen dat de verkiezingen eerlijk verlopen.

De burgemeester heeft allereerst besloten de controle in de stembureaus aan te scherpen. Zo heeft hij in een nadere instructie de voorzitters van de stembureaus opgedragen in elk geval bij kiezers met volmachten van niet-huisgenoten (met andere woorden: volmachtgevers die op een ander adres wonen) legitimatie te vragen. De Kieswet biedt de voorzitters van de stembureaus die mogelijkheid. Indien de kiezer zich niet kan legitimeren, wordt hij of zij niet toegelaten tot de stemming. Daarnaast kunnen volmachtstemmers verzocht worden deel te nemen aan een enquête, waarin hen enkele vragen worden gesteld over de herkomst van de volmacht.

Verder zet de gemeente op woensdag 8 maart extra ambtelijke capaciteit in voor een controle op gebruikte volmachten. Op basis van een steekproef wordt getoetst of volmachten volgens de spelregels van de Kieswet zijn gebruikt. Daarbij wordt zowel gekeken naar de volmachtgevers (degenen hun oproepingskaart hebben afgegeven) als de volmachtnemers (degenen die met een oproepingskaart van een ander gestemd hebben).

Burgemeester Bronckers benadrukt dat hoewel hem slechts signalen bekend zijn, hij die zeer serieus neemt. Hij deelt mee dat hij hierover een verklaring heeft afgelegd bij de politie. Hij roept inwoners op om vermoedens van het ronselen van stemmen te melden. Zodra de burgemeester voldoende duidelijke aanwijzingen bekend zijn, gaat hijzelf aangifte doen. Tenslotte roept de burgemeester de inwoners op om eventueel 'besmette' oproepkaarten, die hen zijn aangereikt, morgen niet te gebruiken. Dit, ter voorkoming van mogelijke vervolging vanwege overtreding van de Kieswet.