AutoRai

Vernieuwd design en nieuwe motoren voor Opel Meriva

(3/7/2006)
De Opel Meriva gaat 2006 in met vernieuwd design, nieuwe motoren en een uitgebreide reeks met technologische voorzieningen. De Opel Meriva, waarvan sinds zijn marktintroductie in mei 2003 meer dan 500.000 eenheden zijn verkocht, is het beste verkocht in zijn segment in Europa. Ook in Nederland is de Meriva met een aandeel van 27% leider in zijn segment. De compacte MPV staat nu bij de Nederlandse Opel-dealers. De prijzen beginnen bij 17.425 euro. Het design van de vernieuwde Meriva werd gewijzigd aan de voor- en achterzijde en sluit nu nog beter aan bij de designtaal van Opel. Het interieur onderscheidt zich door nieuwe bekledingsstoffen en enkele chromen accenten, die de hoge kwaliteit van Opel in deze klasse onderstrepen. De nieuwe state-of-the-art 1.3 CDTi common-rail diesel, standaard voorzien van een Diesel Partikel Filter, en de 1,6-liter benzinemotor met brandstofbesparende TWINPORT-technologie vullen het bestaande programma van benzine- en dieselmotoren voor de Meriva aan.

Naast de nieuwe voorzijde met brede chromen grille is de Opel Meriva voortaan ook herkenbaar aan de grote centrale luchtinlaat onderin de bumper. Aan de achterzijde is de Meriva te herkennen aan een chromen strip en donker getinte achterlichten. De nieuwe kleuren âIron Heartâ en âGranate Apple Redâ vullen het kleurenpalet voor de Meriva aan. Het interieur is verkrijgbaar met nieuwe bekledingsstoffen in moderne kleuren, nieuwe decorstrips op het dashboard en deurpanelen. Tevens zijn er voor de vernieuwde Meriva enkele nieuwe lichtmetalen velgen beschikbaar.

Kleinste viercilinder common-rail turbodiesel ter wereld De nieuwe 1.3 CDTi ECOTEC met 55 kW/75 pk is voorzien van common-rail injectie en 16-kleppentechniek. Deze moderne dieselmotor is standaard voorzien van een Diesel Partikel Filter. De 1.3 CDTi â bekend van onder meer de Opel Astra â werd gekozen tot âEngine of the Year 2005â in de klasse van motoren met een cilinderinhoud van 1,0- tot
1,4-liter.

Hij werd verkozen door autojournalisten uit 26 verschillende landen vanwege zijn verfijning, zijn levendige karakter en zijn lage brandstofverbruik. Met deze motor bereikt de Meriva een topsnelheid van 157 km/u en verbruikt hij gemiddeld slechts 5,0 liter diesel per 100 kilometer.

De tweede nieuwe motor in de Opel Meriva is de 1.6 TWINPORT ECOTEC, die ook wordt geleverd in de Astra en de Zafira. Met een vermogen van 77 kW/105 pk levert deze motor

5 pk meer dan de motor die hij vervangt. Met een verbruik van slechts 6,7 liter per 100 kilometer is deze motor ongeveer 6% zuiniger dan zijn voorganger. De Meriva 1.6 TWINPORT heeft een topsnelheid van 181 km/u.

Een nieuwe optie voor de vernieuwde Meriva is de telefoonvoorbereiding met voice control en Bluetooth-funtionaliteit. De achterklepontgrendeling is voortaan voorzien van een elektronische ontgrendeling. Optioneel is er een âWelcomeâ-pack leverbaar. Dit pakket omvat onder meer âstructureâ-velgen, telefoonvoorbereiding en bij ontgrendeling van de portieren (via de afstandbediening op de sleutel) gaan de koplampen, achterlichten, interieurverlichting en de verlichting van het instrumentenpaneel branden.

Ook is AFL (Adaptive Forward Lighting) leverbaar, het koplampsysteem met meedraaiende bi-xenonkoplampen. Dit systeem is een unieke optie in het segment voor de Meriva.

In mei 2003 stond met de Opel Meriva aan de basis een nieuwe klasse in het segment van compacte autoâs. Dankzij het FlexSpace-concept is de vijfzitter nog steeds de standaard op het gebied van interieurflexibiliteit. FlexSpace biedt optimale mogelijkheden in de indeling van het interieur en maakt het mogelijk om de Meriva eenvoudig om te bouwen van een vijfzitter tot een vier-, drie-, twee- of éénzitter. Zonder de stoelen te hoeven verwijderen ontstaat een zeer grote bagageruimte. Met veel binnenruimte en compacte buitenmaten (lengte: 4,05 meter) is de Meriva niet alleen in het stadsverkeer ideaal, maar biedt hij ook veel comfort tijdens langere reizen.

Koploper van zijn klasse en geboren winnaar
Sinds zijn debuut in 2003 vonden al meer dan 500.000 exemplaren van de Meriva een klant. In 2005 alleen al werden in Europa 190.000 exemplaren van de compacte MPV verkocht, waarvan 6.500 in Nederland. De Opel Meriva is niet alleen een topper in de registratieoverzichten, hij heeft ook de professionele testrijders overtuigd: in 2004 kwam hij als winnaar uit de bus bij tien vergelijkende tests en behaalde hij zeven eerste plaatsen in het toonaangevende Duitse automagazine âAutoBildâ.

BedrijfsautoRAI.nl