AutoRai

Aandelenbezit en alliantie Suzuki - General Motors

(3/7/2006)
Suzuki Motor Corporation heeft vandaag aangekondigd dat het aandelenbezit van General Motors (GM) in Suzuki zal wijzigen, met behoud van de wederzijdse overeenstemming over de verdere implementatie en uitbouw van de zakelijke relatie met GM. Suzuki en GM onderhouden al sinds augustus 1981 een constructieve zakelijke relatie. In de toekomst zetten beide concerns hun samenwerking op verschillende gebieden onverminderd voort, waaronder de ontwikkeling van geavanceerde technologieën, CAMI â de joint venture in Canada â, de bouw van een nieuwe midi-SUV in Canada, de gezamenlijke ontwikkeling van aandrijflijnen, het wederzijds leveren van autoâs en gezamenlijke inkoopactiviteiten wereldwijd.

Recent heeft GM Suzuki benaderd met het voorstel om een gedeelte van de aandelen die GM in Suzuki bezit te verkopen, met als doel de balans van GM te versterken. Na zorgvuldig beraad heeft Suzuki besloten hier als volgt mee om te gaan:


1. GMâs aandelenbezit in Suzuki wordt gewijzigd van de huidige 20% naar 3%.
GM wil 16.300.000 Suzuki-aandelen behouden, wat overeenkomt met 3 % van het totaal aantal uitgegeven aandelen Suzuki. Hiermee blijft GM een substantiële aandeelhouder. De overige 92.360.000 aandelen (ofwel 17 %) worden op de markt verkocht.

Suzuki is van plan de aandelen terug te kopen via de beurs in Tokio volgens de gebruikelijke handelsstandaard (terugkoop aandelen op basis van vooraankondiging). Het aantal aandelen dat Suzuki wil kopen op de effectenbeurs komt overeen met het aantal dat GM via de vrije markt te koop aanbiedt.


2. Achtergrond van Suzukiâs beslissing om eigen aandelen terug te kopen.
Suzuki zal trachten de Suzuki-aandelen die GM wil verkopen via de gebruikelijke handelstandaard bij dit type transacties (ToSTNET-2) te kopen. Deze methodiek staat Suzuki toe zo veel mogelijk aandelen te verwerven, terwijl transparantie en eerlijkheid worden gewaarborgd. Hiermee wordt mogelijke verstoring van de markt als gevolg van een plotseling groot aandelenaanbod voorkomen.

De koopprijs wordt vastgesteld op de prijs bij sluiting van de beurs vandaag: 2.490 Japanse yen per aandeel. Het totale bedrag komt daarmee op 229.976.400.000 yen. Suzuki gebruikt de eigen interne reserve voor de aankoop van de aandelen.


3. Terugkopen van de aandelen door GM.
Suzuki en GM hebben afgesproken dat, indien GM ergens in de toekomst de wens uitspreekt de aandelen terug te kopen, men hierover in gesprek zal treden.


4. Mogelijke impact op Suzukiâs businessplan en de financiële verwachtingen.
Suzuki en GM houden vast aan de eerder afgesproken koers met betrekking tot hun alliantie. De aandelentransactie zal geen impact hebben op Suzukiâs businessplan en de financiële verwachtingen.

BedrijfsautoRAI.nl