Gemeente Oostzaan

7 maart 2006

* Vogelgriep

* Gemeenteraadsvergaderingen

* Werkochtenden in het Oostzanerveld

* Aanpassing van de begroting 2006

* Welstandscommissie

* Commissie Ouderen, Wvg-gerechtigden en gehandicapten
* Nota Ruimte


---

Vogelgriep
Het Minsterie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit neemt maatregelen tegen de oprukkende vogelgriep. Voor vragen over de vogelgriep, bijvoorbeeld over verspreiding, gevolgen voor de volksgezondheid, de kans op besmetting, maatregelen die de overheid neemt en maatregelen die u zelf kunt nemen, kunt u kijken op internet www.postbus51.nl. U wordt hier direct geïnformeerd of u wordt direct geholpen naar een andere (overheids)instantie voor zeer specifieke informatie. Bel voor telefonische informatie nummer (0800) 8051 van Postbus 51 voor het beantwoorden van vragen over vogelgriep. Hobbydieren en commercieel pluimvee in heel Nederland afschermen Op maandag 20 februari is de afschermplicht officieel van kracht geworden. De afschermplicht houdt in dat er geen contact mag zijn tussen pluimvee en wilde vogels. Ook moet de bovenzijde van uitloopruimtes en hokken afgedicht worden tegen het risico van besmetting via uitwerpselen van wilde trekvogels. Markten waar pluimvee, loopvogels en postduiven worden verhandeld zijn in Nederland niet toegestaan. Tentoonstellingen, shows, wedvluchten en dergelijke met (sier)pluimvee, loopvogels of postduiven zijn ook verboden. Alleen overdekte markten en overdekte tentoonstellingen voor andere siervogels zijn toegestaan.
Wat te doen bij het vinden van een dode vogel?
Bij de vondst van een enkele dode vogel hoeft u niets te doen. Er sterven dagelijks nu eenmaal veel vogels aan natuurlijke oorzaken. Wanneer u een groot aantal zieke of dode vogels vindt, moet u dit melden. U kunt daarvoor contact opnemen met het informatie nummer (0800) 8051 van Postbus 51. Blijf van de dode vogel af of gebruik handschoenen als het echt nodig is de vogel op te ruimen. Onderzoek naar het vogelgriepvirus wordt uitgevoerd bij elke dode zwaan, 5 of meer dode eenden en 20 of meer andere vogels.


---

Gemeenteraadsvergaderingen
Dinsdag 14 maart is er een raadsvergadering om 19.30 uur in zorgcentrum Evean Lishof, Lisweg 253. U bent van harte welkom om bij deze vergadering aanwezig te zijn. Op de voorlopige agenda staan de volgende onderwerpen:

* Interpellatie VVD betreft Bel Canto

* Motie CDA betreft Bel Canto

* Interpellatie VVD betreft wijzigingen bestemmingsplannen en artikel 19 procedures

* Motie VVD betreft nieuwbouw Lishof

* Motie Gemeentebelangen betreft bebouwing tussen Watering en Coentunnelweg

* Motie CDA betreft verkeerssituatie Korenaar
* Motie CDA betreft Noorderschool

* Onderzoek geloofsbrieven nieuwe raadsleden door commissie

Aftreden Raad Indien u van het spreekrecht gebruik wilt maken, kunt u dit tot twee werkdagen voor de vergadering aan de griffier, mevrouw A. Makenbach, melden. Vermeld hierbij uw naam, adres en telefoonnummer en het onderwerp waarover u het woord wilt voeren. Er kan alleen op onderwerpen worden ingesproken die voor de vergadering zijn geagendeerd.

Donderdag 16 maart is er een raadsvergadering om 19.30 uur in zorgcentrum Evean Lishof, Lisweg 253. U bent van harte welkom om bij deze vergadering aanwezig te zijn. Op de voorlopige agenda staan de volgende onderwerpen:

* Installatie nieuwe Raad

* Benoemen plaatsvervangend voorzitter van de Raad
* Benoemen tijdelijke voorzitters voor de commissie Algemene Zaken en Financiën.


---

Werkochtenden in het Oostzanerveld
Zaterdag 18 maart 2006 is er een werkochtend in het Oostzanerveld. Deze ochtend wordt georganiseerd door Vogelwacht Zaanstreek en Staatsbosbeheer. Het werk bestaat uit bomen rooien en struiken verwijderen. Belangstellenden kunnen zich om 09.15 uur verzamelen bij het Zaans Eethuisje, aan het begin van het fietspad van de flat Noordwachter in Zaandam. Om 09.30 uur vertrekt de boot, de fietsen kunnen mee. De werkzaamheden duren tot ongeveer 13.30 uur. Neem laarzen, werkhandschoenen, een lunchpakketje en koffie of thee mee. Voor gereedschap wordt gezorgd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ed Staats, tel: (075) 617 89 06 of Marja van der Pol-Gase, tel: (075) 684 45 41.


---

Aanpassing van de begroting 2006
Door het waarschijnlijke wegvallen van de begrote inkomsten voor precario op kabels en leidingen, zijn maatregelen genomen om het ontstane gat in de begroting over het jaar 2006 te dichten. De gemeenteraad heeft hier op 23 januari jl. een besluit over genomen. De begrote inkomsten van het precario over 2006 bedroegen 146.000,--. Aangezien er een begrotingsoverschot van 5.000,-- begroot was, blijft er een gat in de begroting over van 141.000,--. Door de onderstaande zaken wordt dit gat gedicht.
Onderhoud gemeentelijke gebouwen 10.000,-- minder kosten Door het afstoten van gemeentelijke gebouwen kan het onderhoud naar een lager niveau gebracht worden en kan het onderhoudsbudget met 10.000,-- naar beneden worden bijgesteld. Het betreft hier een structurele bezuiniging.
Nieuwe energieleverancier 8.000,-- minder kosten Elektriciteit wordt nu bij een andere leverancier ingekocht. Hierdoor wordt een bezuiniging gerealiseerd van 8.000,--. Het betreft hier een structurele bezuiniging.
Personeelskosten projecten 30.000,-- minder kosten Intern worden de gewerkte uren toegerekend aan de producten. Op dit moment zijn er veel projecten. Er worden dan ook veel uren geschreven ten laste van deze projecten. Hierdoor vallen de kosten buiten het resultaat, maar worden geactiveerd. Hierdoor wordt een incidenteel voordelig resultaat gerealiseerd van 30.000,--. Verkoop onroerend goed 5.000,-- minder kosten
Door de verkoop van onroerende zaken komt er geld in kas. Hierdoor wordt de geldbehoefte lager en wordt er een rentevoordeel behaald van 5.000,--.
Erfpacht 27.500,-- meer inkomsten
Vanaf 2005 en verder kunnen de erfpachtcanons verhoogd worden. Conform het raadsbesluit van 30 juni 1997 wordt deze verhoging doorgevoerd. Omdat er ook nog onderhandelingen liepen over mogelijke verkoop van de gronden is de verhoging van de erfpacht uit
voorzichtigheidsoverwegingen nooit meegenomen in de begroting. Doorvoering levert voor het jaar 2006 een structureel voordeel op van 27.500,--.
Mondiaal beleid 10.900,-- minder kosten
Budget voor mondiaal beleid wordt aangepast aan de VNG-norm van 1,00 per inwoner. Hierdoor kan het begrote budget structureel met 10.900,-- naar beneden bijgesteld worden.
Kopieerkosten 1.000,-- minder kosten
Door de ingebruikname van het raadsinformatiesysteem hoeft er minder gekopieerd te worden waardoor een besparing van 1.000,-- ontstaat. P&O 1.500,-- minder kosten
Met Commit-Arbo is een nieuw contract afgesloten omtrent het ziekteverzuim. Door meer zelf te doen is een structurele besparing ontstaan van 1.500,--.
Hulpverleningsvoertuig brandweer 6.000,-- minder kosten Door een investering in een nieuw hulpverleningsvoertuig uit te stellen ontstaat een incidenteel voordeel in de kapitaallasten van 6.000,--.
Onttrekking reserve OOP 10.000,-- meer inkomsten Het restant van 10.000,-- van de reserve OOP is niet meer noodzakelijk. Dit bedrag kan dus vrijvallen ten gunste van het resultaat en levert een incidenteel voordeel op van 10.000,--. Onttrekking aan algemene reserve 31.100,-- meer inkomsten Om de begroting sluitend te maken wordt een onttrekking gedaan aan de algemene reserve hetgeen een incidentele baat geeft van 31.100,--.


---

Welstandscommissie
De welstandscommissie kring Zaanstad vergadert op dinsdag 14 maart 2006 om 12.30 uur in het Stadskantoor Zaanstad, Ebbehout 29, 1507 EA Zaandam. De vergadering is openbaar. Bij het opstellen van deze publicatie is nog niet bekend welke bouwplannen behandeld zullen worden. Informatie hierover kunt u krijgen bij de medewerkers van de afdeling Bouwen, wonen en milieu, tel: (075) 684 77 77.
---

Commissie Ouderen, Wvg-gerechtigden en gehandicapten De commissie Ouderen, Wvg-gerechtigden en Gehandicapten vergadert op dinsdag 14 maart vanaf 13.30 uur in het Bartel Jacobszcentrum (naast de Protestantse Kerk). Op de agenda staan onder meer de reacties op het uitvoeringsprogramma Wet maatschappelijke ondersteuning, de inspraak over de provinciale subsidie-aanvraag Wonen, Welzijn en Zorg en de buitenruimte van het Centrumplan (onder voorbehoud). De vergadering is openbaar, u bent van harte welkom!


---

Nota Ruimte
De nota Ruimte is door de Eerste en Tweede Kamer op respectievelijk 17 januari 2006 en 17 mei 2005 vastgesteld. Deze tekst geldt als deel 4 van de planologische kernbeslissing (PKB-procedure) en is definitief. De nota ligt van 28 februari tot en met 11 april 2006 ter inzage op het gemeentehuis. Er is geen inspraakprocedure, er kunnen dan ook geen zienswijzen worden ingediend. De inspraakprocedure heeft in 2001 plaatsgevonden in het kader van de Vijfde Nota Ruimte maken, ruimte delen en het Structuurschema Groene Ruimte 2.