Gemeente Hengelo

Hengelo mogelijk drie windturbines

Het college van B en W laat onderzoeken onder welke voorwaarden windturbines in Hengelo gerealiseerd kunnen worden. Op dit moment komt alleen de locatie Boeldershoek/oostzijde bedrijventerrein Twentekanaal Zuid in aanmerking voor plaatsing van maximaal drie windturbines.

Duurzame energie

De gemeente Hengelo heeft in haar klimaatbeleid een ambitie voor toepassing duurzame energie vastgelegd. In 2010 wil zij 5% en in 2020 wil zij 10% van haar energieverbruik op een duurzame manier opwekken. Dit kan door middel van zonne-energie, windenergie of biomassa, de zogenaamde oneindige bronnen. De realisatie van windturbines is belangrijk om aan de gestelde ambitie te voldoen.

Locatie

De gemeente Hengelo wil de benodigde duurzame energie zoveel mogelijk binnen haar eigen gemeentegrenzen opwekken. Uit de studie Windenergie op bedrijventerreinen en/of langs infrastructuur, verricht door adviesbureau DHV, is Boeldershoek/oostzijde bedrijventerrein Twentekanaal Zuid als enige locatie naar voren gekomen om windturbines te plaatsen. Hier zouden met de huidige stand der techniek maximaal 3 turbines geplaatst kunnen worden, met een ashoogte van ongeveer 80 meter, die samen duurzame energie opwekken voor ongeveer 4.500 huishoudens. Een bijdrage van 20% aan de ambitie van de gemeente Hengelo.

Vervolg

Het college heeft opdracht gegeven om een ontwikkelingskader windenergie op te stellen, waarin de randvoorwaarden staan waaraan de windturbines moeten voldoen. Te denken valt aan aspecten zoals landschapsinpassing, onderlinge afstand, etc. Dit ontwikkelingskader, waar nog dit jaar mee gestart zal worden, zal na vaststelling door het college ter inspraak komen te liggen. Vervolgens kunnen aanvragen voor windturbines in behandeling worden genomen.