Vaak op de weegschaal staan verstandig

Copernica

Uit recent onderzoek van de afslanksite ValtAf.nl blijkt dat mensen die zich meerdere keren per week wegen, meer afvallen dan mensen die dat maar eens per week doen. Volgens het onderzoek is het effectiever om met grote regelmatig op de weegschaal te staan, in tegenstelling tot het veelgehoorde advies van veel diëtisten en voedingsdeskundigen om dit niet vaker dan eenmaal per week te doen.

ValtAf.nl heeft een onderzoek gehouden onder de duizenden deelnemers die in de maanden januari en februari actief waren op de afslanksite. Het onderzoek wijst uit dat de deelnemers die ongeveer eens per week hun gewicht hebben ingevoerd, gemiddeld 2,4 kilogram zijn afgevallen. Deelnemers die in dezelfde periode vaker de weegschaal gebruikten raakten gemiddeld 3,1 kilo kwijt. Hoe vaker iemand zich weegt, hoe beter dat blijkt voor het resultaat.

Volgens dieetgoeroe Emiel Bruijntjes lijkt het alsof veel diëtisten en schrijvers van afslankboeken hun best doen om mensen dik te houden. Zij geven adviezen als 'eet niet te weinig, want anders raakt je lichaam in de spaarstand en val je niet af' en 'ga niet te vaak op de weegschaal staan, want dan raak je gedemotiveerd'. 'Dit zijn domme adviezen en wellicht is het zelfs oplichterij. Je hoeft maar een klein beetje om je heen te kijken om te zien dat zulke adviezen niet kloppen,' aldus de dieetgoeroe. 'Afslanken is een bloedserieuze aangelegenheid en om jezelf scherp te houden is het verstandig om je vaak te wegen en om voor jezelf concrete doelen op korte termijn te stellen.'Dit onderzoek onderstreept het advies van Emiel: mensen die zich vaak wegen, vallen in een zelfde periode meer af.

Over ValtAf.nl
ValtAf.nl is een community site waar duizenden mensen elkaar dagelijks ondersteunen in hun strijd tegen de kilo's. De site beschikt over uitgebreide tools zoals een gewichtsgrafiek, eetdagboek, calorietabel, buddylijst, chatbox en forum. Op 1 januari heeft ValtAf.nl het Special Care abonnement geïntroduceerd. Deelnemers met een Special Care abonnement krijgen professionele hulp van een voedings- en een bewegingsdeskundige.

ValtAf.nl is begin 2004 ontwikkeld door dieetgoeroe Emiel Bruijntjes: 'Het is eigenlijk begonnen als een geintje. Een vriendin wilde graag afvallen en ik adviseerde haar om dagelijks haar gewicht en eetpatroon bij te houden in Excel. Dit vond ze lastig en daarom heb ik voor haar een website gebouwd. Vervolgens werd de website door mond-tot-mond reclame steeds populairder onder afvallers en heb ik de site verder uitgebreid'.