Hogeschool van Amsterdam

Persberichten

Amsterdamse studenten stemmen links

(7 maart 2006)

Landelijke thema's als veiligheid, economie en milieu vinden Amsterdamse studenten belangrijk en links scoort hoog. Dat blijkt uit een enquête, gehouden door Havana, het weekblad van de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

De PvdA (20%) en de VVD (18%) zijn de populairste partijen onder Amsterdamse studenten. Dat blijkt uit een mini-onderzoek van Havana, dat vlak voor de Gemeenteraadsverkiezingen werd verricht. Ook Groen Links (10%) en de SP (9%) scoren goed.

De PvdA is vooral populair onder allochtone studenten en de VVD doet het goed vanwege de aandacht voor veiligheid en de roep om het afschaffen van al te betuttelende overheidsregels. Opzienbarend is dat de Amsterdamse studenten het CDA en D66 vrijwel negeren. Opvallend is ook dat typische jongerenthema's als vrije openingstijden horeca, armoedebestrijding, huur en lokale lasten, nauwelijks tot geen rol spelen in de keuze voor een politieke partij.

Van de ondervraagden gaat 24% niet stemmen. Een eerste jaars Informatica student noemt de verkiezingen 'flauwekul'. "Het spreekt me niet aan en je merkt ook weinig van de gemeenteraad. Grappig is dat mijn hele klas er precies zo over denkt." Andere niet-stemmers vinden dat de verkiezingen een make-over nodig hebben. Waarom niet in een hippe vorm als Idols? vraagt een student zich af. Een serieus argument onder niet stemmers is dat er zoveel geruzied wordt in de gemeenteraden en dat ze nauwelijks iets voor elkaar krijgen. "Weg dus met die verkiezingsonzin."