Landstede


Start herinrichting Nooterhof

Na jaren van overleg is maandag 6 maart het startsein gegeven voor de herinrichting van De Nooterhof in Zwolle. Wethouder Peter Pot onthulde een informatiebord en de samenwerkende partners planten elk een wilgenteen.

Het nieuwe Doepark Nooterhof houdt de oorspronkelijke doelstelling van het park in ere: natuur en milieu staan centraal.

Om de doelstellingen van Landstede met de Nooterhof te realiseren, zijn er nog procedures te doorlopen. Zo moet voor nieuwe functies het bestemmingsplan worden gewijzigd. De komende periode worden die procedures voorbereid, waarbij alle onderdelen nog tegen het licht worden gehouden.

De Nooterhof wordt een Doepark dat bruist van de natuuractiviteiten. Natuurliefhebbers, gezinnen, schoolkinderen en studenten, maar ook medewerkers van bedrijven en instellingen kunnen er van alles leren van en over natuur en milieu. Alle parkonderdelen hebben te maken met vier themas: water, landschap, tuinen en gezondheid & welbevinden.

Het aanbod wordt zeer divers. Zo zullen er wisselexposities zijn rond een natuurthema en workshops op het gebied van natuur en milieu. Maar ook worden er natuur- en milieuvriendelijke voorbeeldtuinen met verse kruiden aangelegd en komt er een winkel waar producten uit Doepark Nooterhof verkrijgbaar zijn.

Verder wordt er een horecavoorziening met gezonde en lekkere gerechten op het menu gerealiseerd. Studenten van Landstede en De Groene Welle aan de slag met inrichting van het park. Daarna worden de verschillende activiteiten stapsgewijs geĂŻntroduceerd.

Geschiedenis
Zon 25 jaar geleden is het park door de gemeente Zwolle ingericht als Centrum ter Bevordering van Milieubesef. Doel was de waarde van de inheemse planten en de relatie in de natuur tussen plant, dier en mens te ervaren. Dit milieucentrum kreeg de naam van de groene Wethouder Nooter. Door de komst van themapark Ecodrome is de oorspronkelijke functie verloren gegaan. Het park is echter door de enorme inzet van vrijwilligers en natuurorganisaties als Nooter Hof blijven bestaan.

Herinrichting
Om de mogelijkheden van het park optimaal te benutten, heeft Landstede samen met de partners het initiatief genomen om de Nooterhof opnieuw in te richten. Dit resulteerde in een inrichtingsvoorstel dat de komende tijd vorm krijgt. Voor de inrichting zijn duurzaamheid en respectvol omgaan met de natuur en het milieu leidende begrippen, naast waarden-vol leren, leven en werken.

Partners en betrokkenen
Het Doepark is een gezamenlijk project van Landstede, de Groene Welle, Stichting Milleuraad Zwolle, Waterschap Groot Salland, Vogelbescherming Nederland en Vitens. Verdere zijn betrokken: gemeente Zwolle, IVN (Vereniging voor natuur- en milieueducatie, Zwolle e.o.), KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, afdeling Zwolle), vrijwilligers en buurt- en wijkbewoners.

Opleiding Life & Nature